Tovább szólhat a Kunság Rádió és a Halas Rádió

Öt évvel meghosszabbította a Kunság Rádió és a Halas Rádió jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa e heti ülésén. A grémium közzétette a hírműsorokban megjelenő bűncselekményekről beszámoló tavalyi hírek elemzését is.

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A Médiatanács döntött két rádió médiaszolgáltatási jogosultságának megújításáról is. Ennek megfelelően a Kiskőrös 97,0 MHz-es frekvencián működő Kunság Rádió 2025. szeptember 4-ig, míg a Kiskunhalas 92,9 MHz-en üzemelő Halas Rádió 2025. szeptember 5-ig szólhat tovább.

 

A tanács a Nagykanizsa 100,7 MHz helyi vételkörzetű frekvencia közösségi jellegű pályázati eljárásban nyilvántartásba vette a Katolikus Rádió Zrt.-t.

 

A hírműsorok eleget tettek az új, harmincöt százalékos szabálynak

Nem lépték át tavaly a hírműsorok a törvényben előírt, korábban húszszázalékos, 2019. augusztus 1-je óta pedig már harmincöt százalékos arányt a közvélemény demokratikus tájékoztatását nem szolgáló bűncselekmények bemutatásában a Médiatanács által elfogadott tanulmány szerint, amely az M1 esti Híradó, a Duna TV Híradó, a Kossuth Rádió Déli Krónika, a TV2 Tények és az RTL Klub Híradó 2019-es adásait vizsgálta. A legmagasabb arányban továbbra is a Tények adott közre bűncselekményekről szóló riportokat (21,5%), ezt az RTL Klub Híradó követte 15,6 százalékkal (2018-hoz képest a Tények mért adata 2,5 százalékponttal nőtt, míg az RTL Klub Híradóé változatlan maradt.). A hatóság vizsgálta a közélethez kevéssé kapcsolható, úgynevezett „azonnali hatást kiváltó”, érzelmekre ható hírek megjelenését is, amelyek magukba foglalják a bűncselekményekről szóló híradásokon túl – többek között – a háztartási, közlekedési, munkahelyi balesetekről és természeti katasztrófákról szóló riportokat. A Tények 58,2 százalékát, az RTL Klub Híradó tudósításainak 43,2 százalékát tették ki ilyen összeállítások, ami 2018-hoz képest mindkét csatornánál emelkedést jelent (TV2: 48,9%, RTL Klub: 42%). A teljes tanulmány hamarosan elérhető lesz az NMHH honlapján.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció