50 h√°tr√°nyos helyzetŇĪ, j√≥l tanul√≥ di√°kot t√°mogat az MNB

Az MNB a Nemzetközi GyermekmentŇĎ Szolgálattal közösen megvalósított ösztöndíjprogramja keretében – az elŇĎzŇĎ évek gyakorlatát folytatva - a korábbi 30 fŇĎs ösztöndíjas létszámot megnövelve az idei évtŇĎl 50, hátrányos helyzetŇĪ, kitŇĪnŇĎ tanuló általános iskolás gyereket karol fel és támogat havi fejenként 40 000 Ft-os ösztöndíjjal. 

A Magyar Nemzeti Bank fontosnak tartja a tehetséggondozást, ezért a jelenlegi 30 fŇĎ mellé további 20 kitŇĪnŇĎ tanulmányi elŇĎmenetelŇĪ diákot választott be ösztöndíjprogramba. A programba azon diákok kerülhettek be, akik az általános iskola elsŇĎ és második osztályát befejezték, tanulmányi átlaguk 4,5 fölött van, és családjukban az egy fŇĎre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 46 ezer forintot. A cél az, hogy segítsék tanulmányaikban ezeket a diákokat egészen az elsŇĎ diploma megszerzéséig. Ennek feltétele, hogy gyermekek tartsák a tanulmányi eredmény megfelelŇĎ szintjét. 

 

A pályázati felhívásra közel 200 jelentkezés érkezett be az egész ország területérŇĎl.  

 

A 20 új ösztöndíjas az alábbi településekrŇĎl került be: Alsószentmárton, Anarcs, Bácsalmás, Budapest, Encsencs, Hernádkak, Jászkisér, Kisszekeres, Magy, Magyarmecske, Mindszentgodisa, Nyírcsászári, Nyíribrony, Ricse, Siklós, SzendrŇĎlád és Viss.

 

Az MNB a Szolgálaton keresztül 2008 óta folyamatosan biztosította 30, kiválóan tanuló, szociálisan hátrányos helyzetŇĪ gyermek számára a tanulmányi ösztöndíjat. Ennek összege kezdetben havonta 16 000 Ft, majd 25 000 Ft volt, 2018-tól pedig havi 35 000 Ft-ra emelkedett. 

 

Ezt a korábbi létszámot és ösztöndíjat emelte fel a Magyar Nemzeti Bank 50 fŇĎre és havi 40 000 Ft támogatásra 2019 januárjától. A bank így az idei évben összesen 24 000 000 Ft-ot fordít erre az ösztöndíjtámogatásra.  

 

A program támogatásával az MNB szándéka a rászoruló családok életének segítése, ezáltal elérhetŇĎvé tenni a különórákat, megkönnyíteni a beiskolázást, vagy megteremteni a lehetŇĎséget ahhoz, hogy egy gyerek akkor is tovább tudjon tanulni, ha családja anyagi helyzete ezt nem tenné lehetŇĎvé. 

 

A Magyar Nemzeti Bank együttmŇĪködési megállapodás keretében 2004 óta támogatja a GyermekmentŇĎ Szolgálat munkáját, illeszkedve a társadalmi felelŇĎsségvállalási stratégiájában meghatározott céljaihoz. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció