M√©diatan√°cs: f√©lmilli√°rd forint p√°ly√°zhat√≥ id√©n helyi √©s k√∂rzeti telev√≠zi√≥s mŇĪsorok gy√°rt√°s√°ra

Ötszázmillió forint keretösszeggel 2019-re is kiírta pályázatát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa helyi és körzeti televíziók rendszeresen jelentkezŇĎ hírmŇĪsorainak, illetve közéleti és kulturális magazinmŇĪsorainak készítésére. Szintén eheti ülésén döntött a testület a tavalyi kiírás utolsó fordulójára beérkezett pályázatokról, hat új történelmi dokumentumfilm támogatásáról, valamint arról, hogy tovább szólhat a Rádió Dabas és a balatoni Part FM. A kiegyensúlyozott tájékoztatás kívánalmának megsértése miatt a hiányolt álláspont közzétételére kötelezte a tanács a TV2-t, illetve változásbejelentés elmulasztása miatt bírságot szabott ki a Dunakanyar FM szolgáltatójára.

Idén is pályázhatnak helyi és körzeti televíziók mŇĪsorkészítésre

Meghirdette a Médiatanács erre az évre is a Magyar Média Mecenatúra Program rendszeresen jelentkezŇĎ hírmŇĪsorok, illetve közéleti és kulturális magazinmŇĪsorok készítését támogató pályázatát helyi és körzeti televíziók részére. Az idei, összesen ötszázmillió forint keretösszegŇĪ pályázatra is négy fordulóban lehet majd jelentkezni, az elsŇĎ fordulóra a jelentkezés határideje április 11-e. Az elnyerhetŇĎ maximális támogatás a közéleti mŇĪsorok esetében adásonként ezúttal is 60, hírmŇĪsorokra és kulturális magazinmŇĪsorokra 40 ezer forint, ami most sem lehet több, mint a tervezett összköltség kétharmada.

 

Ugyanezen pályázat tavalyi, negyedik fordulójáról is döntött a testület, és huszonhárom televízió összesen 109,4 millió forint támogatásban részesült. HírmŇĪsorokat készíthet hét médiaszolgáltató: a GyŇĎr+ Televízió, a Somogy TV, a Bajai Televízió, a dunaújvárosi D+ TV, a Fehérvár Televízió, a Keszthelyi Televízió és a Kanizsa TV. A közéleti magazin kategóriában sikeresen pályázott: a bükkábrányi Eleven Televízió, a Csongrád TV, a szegedi TiszapART Televízió, a Pomáz Televízió, a mohácsi Csele TV, a Putnoki Városi Televízió, valamint a fŇĎvárosi CITY TV és XV TV. A Kecskeméti Televízió, a MezŇĎtúri Városi Televízió, a Makói Városi TV, a Veszprém TV, a szekszárdi székhelyŇĪ Tolnatáj Televízió, a Szentes Televízió, a Miskolc Televízió és BudapestrŇĎl a Hegyvidék Televízió kulturális magazinmŇĪsor készítésére fordíthatja az elnyert összeget.

 

A mecenatúraprogram történelmi dokumentumfilmek gyártását támogató, tavaly meghirdetett Nemeskürty István-pályázatán hat alkotónak összesen 143,3 millió forint támogatást ítélt oda a Médiatanács. A Vörös Gróf, Károlyi Mihály bŇĪnei címŇĪ filmben Kriskó László filmrendezŇĎ az egykori magyar miniszterelnök személyiségét és tetteinek történelemre gyakorolt hatásait vizsgálja majd meg. A halál népbiztosa címŇĪ film Szamuely Tibor portréján keresztül a terror és Tanácsköztársaság 133 napjának történetét fogja megeleveníteni Huth Gergely rendezésében. Ízing Róbert A mi emberünk címmel a kommunizmus állambiztonsági szerveinek módszereit, a beszervezések emberi kapcsolatokra gyakorolt hatásait, a sajátos mentális folyamatot járja körül. Maksay Ágnes alkotása, a Lángolj és világíts! a Dallashoz közeli Irvingben mŇĪködŇĎ, a kommunizmus elŇĎl elmenekült magyarok által alapított nívós ciszterci gimnázium múltját és jelenét mutatja majd be. Kálomista László A szovjet csapatok kivonulása Magyarországról címmel készít filmet, amely 1991 nyaráig idézi fel a történelmi eseményeket. A Hétköznapi Trianonban Koltay Gábor a múlt századi magyar történelem egyik legfontosabb eseményét, annak hatásait és tanulságait fogja elemezni. 

 

Rádiós frekvenciákkal kapcsolatos döntések

A tartalmi vizsgálat után eredményesnek nyilvánította a grémium a Dabas 93,4 MHz helyi rádiós frekvencia kereskedelmi jellegŇĪ hasznosítására indult eljárást. A médiaszolgáltatást az egyedüliként pályázó jelenlegi szolgáltató, a Dabas Sportcsarnok Nonprofit Kft. továbbra is Rádió Dabas néven tervezi mŇĪködtetni. A médiaszolgáltató kérelmére a testület további öt évvel megújította – 2024 júniusáig – a Siófok 92,6 MHz + Fonyód 101,3 MHz-en szóló helyi, kereskedelmi rádió, a Part FM jogosultságát is. 

 

A Törökbálint 97,6 MHz helyi rádiós frekvencia közösségi jellegŇĪ hasznosítására kiírt pályázat alaki vizsgálati szakaszában a testület hiánypótlásra szólította fel az FM 4 Rádió Kft.-t, míg az alakilag érvénytelen ajánlatot benyújtó Media Group Production Kft. pályázati nyilvántartásba vételét megtagadta. Az alaki vizsgálati szakaszba lépett a GyŇĎr 96,4 MHz körzeti, kereskedelmi rádiós pályázati eljárása, és mindhárom pályázót – a GYŇźR+MÉDIA Zrt.-t, a Zene Rádió Kft.-t és a FEHÉRVÁR RÁDIÓ Kft.-t is – hiánypótlásra szólította fel a grémium.

 

A Médiatanács három rádiós frekvencia közösségi jellegŇĪ hasznosítására szóló pályázati felhívás tervezetét is elfogadta és véleményezésre közzétette honlapján: a helyi vételkörzetŇĪ Tardos 95,5 MHz-re, amelyet egy korábban eredménytelennek nyilvánított eljárás után tervez újra meghirdetni a grémium, a Balatonfüred 96,2 MHz-re, amely egy használaton kívüli helyi frekvencia, valamint a jelenleg szintén használaton kívüli, körzeti vételkörzetŇĪ GyŇĎr 88,1 MHz-re. 

 

Hozzájárult a testület az LB Rádió Kft. védjegyhasználati engedéllyel alátámasztott kérelméhez, így a Zalaegerszeg 88,9 MHz-re kereskedelmi médiaszolgáltatási jogosultsággal rendelkezŇĎ szolgáltató hatósági szerzŇĎdésében szereplŇĎ City Rádió állandó megnevezés 2019. március 13-ától 88,9 – BestFM-re változhat. 

 

Kiegyensúlyozatlan hírösszeállítást tett közzé a TV2

Megsértette a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét a TV2 szolgáltatója a Tények február 9-ei adásával, amikor egy, jobbikos parlamenti képviselŇĎk által felvett juttatásokról szóló – Nem mondtak le, milliókat kaptak címŇĪ – hírösszeállításban az érintett Jobbik Magyarországért Mozgalom ellentétes álláspontját nem jelenítette meg, állapította meg a Médiatanács az érintett szervezettŇĎl beérkezett kérelem kivizsgálásakor. A Médiatanács kötelezte a médiaszolgáltatót, hogy vagy öt napon belül tegye közzé az errŇĎl szóló Médiatanács-döntést, vagy a döntésben megfogalmazott közleményt, vagy tizenöt napon belül a kérelmezŇĎnek adjon lehetŇĎséget álláspontja megjelenítésére. A Médiatanács csak kérelemre folytathat le kiegyensúlyozottsági eljárást, hivatalból nem indíthat vizsgálatot.

 

A grémium harmincezer forint bírságot szabott ki egy váci helyi rádió, a Dunakanyar FM 94.1 szolgáltatójára, miután az a médiaszolgáltató cég nevében, illetve tulajdonosi szerkezetében több alkalommal bekövetkezett változást – a hatósági szerzŇĎdésében foglaltakkal ellentétben – sorozatosan elmulasztotta bejelenteni a hatóságnak.

 

A bírságok kiszabásakor a tanács minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét – köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket, és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is – figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

 

A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekrŇĎl készült jegyzŇĎkönyvek, illetve valamennyi határozat is – a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idŇĎ után lesznek nyilvánosak.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció