√öj t√≠pus√ļ kock√°zatok fenyegetik a bankok mŇĪk√∂d√©s√©t

Leginkább a kibertámadásoktól tartanak a pénzintézetek vezetŇĎi, a feltörekvŇĎ technológiák elterjedésével a jövŇĎben azonban további kockázatokra is számítanak – derül ki az EY 29 országban összesen 74 cég megkérdezésén alapuló felmérésbŇĎl.

A kiberkockázatoktól (80%), az informatikai rendszerek leállásától (64%), egy harmadik fél által okozott súlyos hibától (64%), valamint adatelérési problémáktól (41%) tartanak a leginkább a bankok vezetŇĎi az EY és az Institute of International Finance (IIF) együttmŇĪködésében készült kutatás alapján. 

 

A válaszadók szerint az elkövetkezŇĎ 5 évben a feltörekvŇĎ technológiák további kockázatokat jelentenek a bankok számára. A kockázatkezeléssel foglalkozó szakemberek a különbözŇĎ veszélyek feltérképezésében – például számítógépes támadások vagy természeti katasztrófák – az azokra történŇĎ felkészülésben, a krízishelyzetek kezelésében, illetve az incidenseket követŇĎ helyreállításban is hatékony támogatás tudnak adni.

 

„A versenyképesség megtartásához és a sikeres digitális átalakuláshoz a vezetŇĎknek alkalmazkodniuk kell a minden eddiginél gyorsabban és intenzívebben változó kockázati környezethez. El kell sajátítaniuk a mŇĪködési zavarok kezelésének és a helyreállításnak a módszereit” – mondta el Zala Mihály az EY Kibervédelmi Szolgáltatások üzletágának vezetŇĎje.

 

A felmérés rámutat, hogy a kockázatkezelési funkcióknak jelentŇĎs hatása lehet többek között a csalások megfigyelésében (72%), a pénzügyi bŇĪncselekmények elkerülésében (68%) valamint a kibertámadások kivédésében (57%). A terület szakemberei a vállalatvezetéssel együttmŇĪködve kulcsszerepet játszhatnak az új üzleti lehetŇĎségek feltárásában is. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció