Esély a gyengénlátó gyerekeknek: kódolni tanít a Microsoft

Mintegy ötven, látásproblémával élŇĎ gyermeket vezet be a kódolás világába a Microsoft és a Digitális Tudásért Alapítvány. Az idei Kódolás órájával azt szeretnék megmutatni, hogy a programozás alapjainak elsajátításával a fogyatékkal élŇĎ emberek is jókora lépést tehetnek kreativitásuk kibontakoztatása felé.

AlapvetŇĎ programozási tudás birtokában gyengénlátó embertársaink is aktív alkotói lehetnek a digitális világnak – ez a megfontolás vezérelte a Microsoft Magyarországot, valamint a Logiscool által alapított Digitális Tudásért Alapítványt, amikor látásproblémával élŇĎ gyermekeket vezetett be a kódolás és a programozás világába.

 

A Kodu és a Minecraft alkalmazásokkal a gyerekek szó szerint játszva tanulják meg a programozás alapjait, fejlŇĎdik az algoritmikus gondolkodásuk, ízelítŇĎt kapnak a csapatmunkából. A Microsoft és az Alapítvány szakemberei tavaly a Mozgásjavító Iskola diákjainak tartottak foglalkozásokat a Kódolás órája keretében, az idén pedig a Gyengénlátók Általános Iskolájába költözött be a nemzetközi kezdeményezés. Itt 22 számítógép segítségével mintegy ötven, felsŇĎtagozatos fiatalnak tanították meg a programozás alapjait a Digitális Tudásért Alapítvány oktatói és a Microsoft önkéntesei. Ehhez a code.org és a KODU fejlesztŇĎi programjait használták, amelyekkel a látásukban korlátozott fiatalok is tudnak kódolni, egyszerŇĪbb alkalmazásokat fejleszteni. Mi több, IT-tudásuk elmélyítésével a késŇĎbbiekben akár informatikai munkát végezzenek, így keresett és jól jövedelmezŇĎ szakmájuk, állásuk legyen, miután elvégzik az iskolát.

 

„A kódolás kreatív feladat. Miközben jobbá, gazdagabbá teszi a világot a gyengénlátó fiatalok kreativitása, az informatikai tudás komoly esélyt ad nekik egy gazdagabb, teljesebb életre” – mondta Csanak Gabriella, a Microsoft Magyarország marketing- és operatív igazgatója.

 

„Örülünk, hogy a gyengénlátó fiatalokat is bevezethetjük az élményalapú programozásba, hiszen a logikus, algoritmikus gondolkodás elsajátítása késŇĎbbi, felnŇĎttkori esélyeiket is növeli a munka világában.” – tette hozzá Breuer Anita, a Digitális Tudásért Alapítvány alapítója. A digitális írástudás fontosságát, a kódolásban, valamint a programozásban rejlŇĎ lehetŇĎségeket egy friss amerikai felmérés szerint már a szülŇĎk és a tanárok is felismerték. Egy, a Microsoft megbízásából készült amerikai kutatás szerint sok szülŇĎ azt tartja nagy kihívásnak, hogy nincs elég tanár, aki megtanítaná a gyerekeknek a digitális képességeket.

 

Pedig a kódolás bárhol, bármilyen életkorban elkezdhetŇĎ, ráadásul hasznos képességgel vértezi fel azt, aki ebbe belevág. „Egy iskola az értékes, az életben is használható tudással nyújthatja a legtöbbet a diákjainak. Ha pedig ez a tudás esélyt is jelent a sérült gyermekeknek, azzal jelentŇĎs szolgálatot is teszünk” – fogalmazott Hegyiné Honyek Katalin, a Gyengénlátók Általános Iskolájának igazgatója.

 

A Magyarországon ötödik alkalommal megrendezendŇĎ Kódolás órája kampány keretében – az idén december 3. és 7. között – a csatlakozó gyerekek a szülŇĎkkel vagy tanárokkal együtt fordítanak legalább egy órát kódolásra.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció