Fidelity: K√©sz√ľl az AI a befektet√©si piacra

Az intézményi befektetŇĎk világszerte arra számítanak, hogy az új technológiai eszközök 2025-re jelentŇĎsen átalakítják az ágazatot, de nagy részük még nem próbálta ki azokat – errŇĎl tanúskodnak a nemzetközi intézményi befektetŇĎk körében elvégzett legújabb Fidelity Global Institutional Investor Survey eredményei.

 

  • A világ intézményi befektetŇĎinek csaknem háromnegyede véli úgy, hogy a technológiai fejlŇĎdés 2025-re átalakítja az ágazatot
  • Befektetési folyamata során tízbŇĎl egy intézményi befektetŇĎ veszi igénybe a mesterséges intelligencia segítségét

 

A felmérésben 25 ország összesen 29 billió dollárnyi befektethetŇĎ eszközzel rendelkezŇĎ 905 intézményi befektetŇĎje vett részt, így a maga nemében a legnagyobbnak számít. A válaszokból kiderült, hogy a világ különbözŇĎ tájain mŇĪködŇĎ intézményi befektetŇĎk szerint az új technológiai megoldások meghonosodásának eredményeképpen a piacok és a döntéshozási folyamatok gyorsabbak, pontosabbak és hatékonyabbak lesznek. Globálisan a válaszadók 62 százaléka véli úgy, hogy a kereskedési algoritmusok és a kifinomult kvantitatív modellek hatékonyabbá fogják tenni a piacokat, és 80 százalékuk hisz abban, hogy a blokklánc (blockchain) és hasonló technológiák alapjaiban fogják átalakítani az ágazatot. 

 

Az intézmények felismerték, hogy milyen várható hatásokkal jár majd a mesterséges intelligencia (AI) elterjedése, és sokuk arra készül, hogy fel is használja az általa kínált lehetŇĎségeket – például az eszközallokáció optimalizálásában (69 százalék), a portfóliómenedzserek és a portfóliók teljesítményének figyelemmel kísérésében és értékelésében (67 százalék), sŇĎt, akár az eszközkezelŇĎk bevonása nélkül létrehozott, testre szabott portfóliók létrehozásában is (39 százalék). Azonban eddig mindössze tízbŇĎl egy válaszadó (10 százalék) integrálta a mesterséges intelligenciát a befektetési folyamataiba, míg többségük (66 százalék) jelenleg egyáltalán nem használja ezt a technológiát, bár néhányan elmondták, hogy a közeljövŇĎben tervezik a benne rejlŇĎ lehetŇĎségek feltérképezését. 

 

Paras Anand, a Fidelity International ázsiai csendes-óceáni térségért felelŇĎs eszközkezelési igazgatója a következŇĎket fŇĪzte hozzá a felmérés eredményeihez: „A technológia továbbra is gyors ütemben fejlŇĎdik, és hatalmas új adatforrásokat tesz elérhetŇĎvé a befektetŇĎi csapatok számára. Mindez látványos hatással lesz az eszközallokációra és a portfóliók felépítésére, és sok esetben pozitív irányban alakítja majd át az ágazatot.” 

 

„Ugyanakkor nem szabad vakon követni az új adatforrásokat és algoritmusokat. A mesterséges intelligencia nem képes önálló befektetési döntéseket hozni, és elŇĎfordulhat, hogy az adatmennyiség növekedésének hatására az egyszerŇĪ zajt is értékes információnak nézzük. De gondos mérlegelés mellett a befektetŇĎk valóban javíthatják a folyamataik minŇĎségét.”

 

A Fidelity által végzett elemzésekbŇĎl kiderül, hogy eljött az idŇĎ, amikor a befektetŇĎk már nem hagyhatják figyelmen kívül a mesterséges intelligencia hatását. A kutatás kimutatta, hogy az intézményi befektetŇĎk több mint fele (53 százalék) szerint a technológia át fogja venni a hagyományos befektetŇĎi szerepköröket, de sokan hangsúlyozták, hogy az emberi kapcsolat továbbra is fontos lesz, és a válaszadók többsége (60 százalék) úgy fogalmazott, hogy a mesterséges intelligencia kiegészíti, és nem megszünteti majd az emberek által betöltött feladatköröket. 

 

Fontos eredmény továbbá, hogy az intézményi befektetŇĎk változatlanul nagyra értékelik a befektetŇĎi partnereik tapasztalatait és tudását, többek között a piaci pszichológiával, az újonnan felbukkanó lehetŇĎségekkel, a stratégiával és problémamegoldással kapcsolatos, nem befektetési irányultságú nézeteiket.

 

Paras Anand még hozzátette: „Az új technológiák megfelelŇĎ alkalmazására való felkészülés az egész ágazat számára kihívást jelent. A legnagyobb értéket azok az eszközkezelŇĎ szakemberek fogják teremteni, akik szakértelmüket latba vetve, az ügyféllel együttmŇĪködve teszik majd lehetŇĎvé, hogy ez utóbbiak megértsék és meglévŇĎ erŇĎforrásaikat kiegészítve, megfelelŇĎen alkalmazzák az új technológiákat.”

 

A felmérésrŇĎl:

 

* USA, Kanada, Mexikó és Brazília

** Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Izland, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Portugália, Spanyolország, Svédország, Svájc és Dél-Afrika

*** Ausztrália, Kína, Hong Kong, Szingapúr, Dél-Korea és Tajvan

 

A válaszadók:

905 olyan intézményi befektetŇĎ, mely részt vesz a szervezete befektetési döntéshozatali folyamatában

25 ország a világ minden tájáról

29 billió USA-dollárnyi, a válaszadók által kezelt vagyon

 

A válaszadó intézmények típus szerinti megoszlása: 

Magánnyugdíj-pénztárak: 24%

Állami nyugdíjpénztárak: 21%

Biztosítótársaságok: 20%

Alapítványok: 16%

Befizetéssel meghatározott nyugdíjalapok: 14%

Jegybankok: 2%

VezetŇĎségi alkalmazottak nyugdíjprogramjai (MEPP): 2%

Egyéb: 1%

 

A Fidelity Institutional Asset Management 2018-ban végezte el intézményi befektetŇĎk körében a Fidelity Global Institutional Investor Surveyt, melyet 25 országban 905 befektetŇĎ (nyugdíjalapok, biztosítótársaságok és pénzintézetek) töltött ki. A válaszadók által kezelt vagyon összege meghaladta a 29 billió USA dollárt.

 

A felmérésre Észak-Amerikában a Strategic Insight, Inc., a világ többi részén a Financial Times keretén belül mŇĪködŇĎ FT Remark közremŇĪködésével került sor. A CEO-k, COO-k, CFO-k és CIO-k online vagy telefonon töltötték ki a kérdŇĎívet.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció