A netezŇĎk szerint a digit√°lis k√©szs√©gek ir√°nti nyitotts√°g a legfontosabb a jobb √©letminŇĎs√©ghez

Miközben a netezŇĎk többsége a magyarokat elsŇĎsorban pesszimistának, passzívnak és halogatónak tartja, 89 százalékuk szerint magyarként is lehet sikeresnek lenni. Ehhez kínál új lehetŇĎséget a digitális világ: a netezŇĎk harmada ismer a környezetében olyan valakit, aki digitális eszközök segítségével látványos változást tudott elérni az életében – derül ki az eNET – Telekom „Jelentés az internetgazdaságról” októberi kutatásából.

 

Bár pesszimistának látjuk magunkat, büszkék vagyunk a magyar sikerekre

A magyarok pesszimisták – legalábbis így vélekedik a felnŇĎtt hazai internetezŇĎk nagy többsége – az eNET 2018. októberi kutatása szerint. Hajlamosak vagyunk a dolgok rossz oldalát nézni, nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy elérjük céljainkat, nem hiszünk eléggé önmagunkban – véli a netezŇĎk 61-71 százaléka. Többségük szerint ezek a sztereotípiák még mindig jellemzŇĎek a magyarokra, ugyanakkor a netezŇĎk gondolkodásában erŇĎsen megjelenik a változtatás igénye is, igény egy új, korszerŇĪbb szemléletmód kialakítására.

 

Miközben a magunkról általánosságban alkotott kép elég lehangoló, tízbŇĎl nyolc netezŇĎt mindig, vagy általában büszkeség tölti el, ha magyarok kimagasló teljesítményérŇĎl hall. Szinte mindenki egyetért abban, hogy vannak ma is olyan magyar emberek, akik bebizonyították, hogy magyarként is lehet sikeresnek lenni. Erre példaként elsŇĎsorban sportolókat hoztak fel, de az említések között szerepelt informatikai startup és orvos-biológus is. 

 

A siker útja: a digitális világban való részvétel

A digitalizáció által egyre inkább átszŇĎtt világunkban a siker egyik kulcsa éppen ennek a digitális világnak a használata: a netezŇĎk harmada (34 százalékuk) látott már olyan példát maga körül, amikor valaki digitális eszközök, megoldások segítségével látványos változást tudott elérni az életvitelében, életminŇĎségében. És hogy milyen típusú változásokat hozott a digitális eszközök, megoldások használata? ElsŇĎsorban új, jobb munkalehetŇĎséget teremtett (58% említett ilyet), illetve általában egy kényelmesebb életet biztosított (51 százalék szerint). A digitális világban való részvétel további életminŇĎség-javító eredménye a kapcsolati háló bŇĎvülése, illetve a meglévŇĎ társas és munkakapcsolatok ápolása (42 százalék). 

 

 

A kulcs: a digitális készségek iránti nyitottság

Magyarországon jelenleg az internetezŇĎk aránya az európai átlagnak megfelelŇĎ, ugyanakkor a digitális készségeket tekintve lemaradás mutatkozik – derül ki az eNET és a Telekom októberi kutatásából. Van azonban igény a változtatásra: tízbŇĎl hét internetezŇĎ fontosnak tartja, hogy a magyarok élen járjanak a digitális világ nyújtotta lehetŇĎségek kihasználásában, kétharmaduk pedig fontosnak látja, hogy mindenki a digitális világ részesévé váljon. S hogy mi kell ahhoz, hogy valaki a digitális eszközök használatán keresztül látványos változást tudjon elérni az életvitelében, életminŇĎségében? A netezŇĎk szerint ehhez a digitális készségek elsajátítása iránti nyitottság a legfontosabb. Ezt a pozitív hozzáállást a kutatásban részt vevŇĎk elŇĎrébb helyezték, mint az olyan, egyébként szintén nagyra értékelt személyiségjegyeket, mint a magabiztosság, bátorság vagy intuíció.

 

eNET – Telekom

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció