Domain n√©v v√°laszt√°s: mire figyelj√ľnk?

Biztosan sokan gondolkodtunk már saját honlap indításán. Ehhez nem csupán egy ötletre lesz szükségünk, hanem megfelelŇĎ domain névre is. Adunk pár tippet a választáshoz.

A domain regisztráció folyamata általában csupán pár perces procedúra, tulajdonképpen nem is tŇĪnik nagy feladatnak. Azonban nem árt ennél több idŇĎt szánni magára a név kiválasztására, fŇĎként ha üzleti célú honlaphoz szeretnénk domain nevet vásárolni. 

Mi az a domain és miért van rá szükségünk?

Az internet térnyerésének köszönhetŇĎen egyre fontosabbá válik az online jelenlét szinte minden tevékenységi körben. Gondolhatunk akár nonprofit szervezetekre, céges bemutatkozó oldalakra, vagy webáruházakra, a saját honlap már szinte nélkülözhetetlen követelmény, hiszen a felhasználók elsŇĎsorban online tájékozódnak.

A honlap indításhoz szükség van egy domain névre, ami azonosítja az oldalunkat, és egy webtárhelyre is, ahol a tartalom (szöveg, kép, videó) tárolódik. A domain, vagy más szóval tartománynév egy-egy IP cím szöveges megfelelŇĎje, amit a böngészŇĎbe írva megjelenik weboldalunk. Ezt a címet fogjuk terjeszteni online és offline egyaránt, azzal a céllal, hogy minél több látogató érkezzen a weboldalunkra. Éppen ezért nem mindegy, hogy milyen domain nevet választunk, hiszen ez azonosítja honlapunkat és tulajdonképpen cégünket is.

Forrás: Pixabay

Milyen domain nevet válasszunk?

Azt gondolhatjuk, hogy ha nap mint nap domainek tízezreit regisztrálják világszerte, nekünk már nincs lehetŇĎségünk jó domain nevet választani, hiszen már mind elfogytak. Ez azonban nem igaz, egy kis odafigyeléssel és kreativitással találhatunk számunkra megfelelŇĎt. 
 
Négy fontos dolgot kell figyelembe venni az ötletelés során:
 
  • Legyen figyelemfelkeltŇĎ!
 
Amennyiben domain nevünket kreatívan alkotjuk meg és felkelti a potenciális látogatók figyelmét, könnyebb dolgunk lesz a promóciós alkalmazásnál. Továbbá a versenytársak közül is jobban kiemelkedhetünk.
 
  • Legyen megjegyezhetŇĎ!
 
Érdemes minél rövidebb domain nevet választani és lehetŇĎség szerint kerülni a speciális karakterek alkalmazását. Így az emberek könnyebben megjegyzik a nevet, és hamarabb a weboldalunkra találnak. Ha élŇĎszóban terjesztjük domainünket, valószínŇĪleg akkor sem felejtenek el, vagy értenek félre egy könnyen megjegyezhetŇĎ nevet.
 
  • Vonatkozzon a tartalomra!
 
Fontos, hogy domain nevünk valamilyen szinten vonatkozzon a tartalomra, mely többek között segít a megjegyezhetŇĎségben is. Valamint dönthetünk amellett, hogy a tevékenységi körünkre leginkább jellemzŇĎ kulcsszót vagy kulcsszavakat is használjuk a domainben, ezáltal keresŇĎbaráttá tesszük.
 
  • Legyen elérhetŇĎ!
 
Végül, de nem utolsó sorban elérhetŇĎnek kell lennie a választott névnek, azaz nem lehet használva más által. A domain regisztrátorok weboldalán lehetŇĎség van a domain keresésre, itt megtudhatjuk, hogy a név szabad-e, sŇĎt arra is fény derülhet, ha a versenytársak a miénkhez közeli változatot használnak.
 
Ha ezek alapján megtaláltuk a megfelelŇĎ nevet, már csak egy (vagy több) végzŇĎdést kell hozzá választani. Magyarországon leginkább a .hu jellemzŇĎ, de a tevékenységi körnek és a célcsoportnak megfelelŇĎen választhatjuk akár a .com, .info, .net végzŇĎdést, vagy manapság már több száz egyéb lehetŇĎség is rendelkezésre áll.
 
Amennyiben a fenti kritériumokat figyelembe vesszük, egy kis kreativitással és idŇĎráfordítással mindenki megtalálhatja a számára megfelelŇĎ domain nevet.
 
Forrás:
Rackhost Zrt.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció