Tiszta, okos √©s megfizethetŇĎ energia a j√∂vŇĎ kulcsa

 A tiszta energia egyre növekvŇĎ térnyerésének elŇĎsegítése csak a civil társadalom, a regionális és helyi szintŇĪ érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek aktív, együttes részvételével valósulhat meg. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében, a 125 éves ELMŇį támogatásával megvalósuló 65. VándorgyŇĪlés vezérgondolatát mindemellett a digitális transzformáció energiaiparra gyakorolt komplex hatása adta. 

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezésében megvalósuló 65. VándorgyŇĪlés, Konferencia és Kiállítás fŇĎ témája az EU Tiszta energiát minden európainak koncepciója volt. Az „Úton a tiszta energia felé” kérdéskörrŇĎl eltérŇĎen vélekednek a szakemberek. Az Egyesület álláspontja szerint a vita akkor lehet igazán eredményes, ha sikerül azt komplexen, a szakmai, gazdasági és társadalmi hatások mérlegelésével bemutatni, végiggondolni.
 
„A tiszta energiára való áttérés nem lehet felülrŇĎl lefelé haladó folyamat, emellett nem valósítható meg a társadalom, a politikai döntéshozók, a regionális és helyi szintŇĪ érdekelt hatóságok, szervezetek, szakmai egyesületek részvétele nélkül. Az Egyesülettel aktív szakmai szerepet kívánunk vállalni a folyamatban, ezért hívtuk párbeszédre ebben az évben is az iparág szereplŇĎit. Fontosnak tartjuk teljeskörŇĪen bemutatni a ránk váró kihívásokat, hiszen a tisztán szakmai kérdések mellett egyre fajsúlyosabban jelennek meg az olyan társadalmak egészét érintŇĎ, égetŇĎ kérdések, mint pl. az energiatermelés környezeti, egészségügyi hatásai vagy a gazdasági ösztönzŇĎ rendszerek kialakítása az energiatudatosság és energiahatékonyság növelésére” – mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.
 
„Sajnos nincs olyan terület és nem ismert olyan villamosenergia-termelŇĎ technológia, amelyre ne hatna kedvezŇĎtlenül és nem rontaná hatásfokát a klímaváltozás miatt egyre gyakoribbá váló hŇĎség. Ugyanakkor az elmúlt idŇĎszak termelési adatai alapján is egyértelmŇĪ, hogy az atomenergia nemcsak a magyar, de az egész európai villamosenergia-rendszer meghatározó eleme ma is és marad a jövŇĎben is” – mondta Prof. Dr. Aszódi Attila, a Paksi AtomerŇĎmŇĪ kapacitásának fenntartásáért felelŇĎs államtitkár.
 
 
Dr. Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelŇĎs államtitkár szerint a szektorban végbemenŇĎ és még ezután várható technológiai, piaci, szabályozási folyamatok jelentŇĎs hatással vannak a kormány energia- és klímapolitika stratégiaalkotására is. Olyan fejlŇĎdési irányokban és megoldásokban gondolkodnak, melyek Magyarország erŇĎsödŇĎ energiafüggetlenségét, növekvŇĎ ellátásbiztonságát, továbbá a hazai fogyasztók javát szolgálják.
 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció