NetIQ trendek: mi van a jelszĂłn tĂșl?

Egyre több okos eszközt és online szolgáltatást használunk, ami egyben növekvƑ kibertámadási felületet is jelent, ezért nem kérdéses, hogy a korábbiaknál erƑsebb védelemre van szükségünk. A NetIQ szakértƑi szerint a hagyományos, jelszavas azonosítást érdemes egyéb modern, ugyanakkor kényelmes hitelesítési megoldásokkal kombinálni, hogy hozzáféréseinkkel ne élhessenek vissza.

Ma már mindennaposnak számít, hogy különféle okos eszközök szolgálják a kényelmünket. Ami azonban az internethez kapcsolódik, azt a hálózaton keresztül fel is lehet törni, és ez – az adott készülék funkciójától függƑen – számos különféle visszaélésre adhat okot. 

 

Hozzáférések az IoT korában

Léteznek már például olyan okos hƱtƑk, amelyek képesek szenzorjaikkal érzékelni saját tartalmukat, és maguktól összeállítanak egy listát a kifogyóban lévƑ termékekbƑl, amelyeket a tulajdonos egyszerƱen, néhány gombnyomással meg is rendelhet. Ahhoz azonban, hogy például a család ifjabb és tréfásabb kedvƱ tagjai ne használhassák ki a technológia nyújtotta lehetƑségeket olyan hirtelen ötletek megvalósítására, mint mondjuk száz tábla csokoládé megrendelése, célszerƱ plusz biztonsági lépcsƑket beiktatni a folyamatba. Praktikus ilyen esetben, ha a rendelést például telefonon is jóvá kell hagynia annak a személynek, aki a számlát állja a szállításoknál. 

 

De nem csupán a háztartási eszközök kapcsolódnak az információs hálózathoz, hanem többek között az autók is egyre okosabbak lesznek. Néhány éven belül teljesen általános jelenségnek számítanak majd az önvezetƑ jármƱvek, és már most is használhatunk okos, online kapcsolatot igénylƑ funkciókat a kocsikban. Hallgathatjuk máshol tárolt zenéinket és csatlakoztathatjuk telefonjainkat az alkalmazásokkal együtt, az autógyártók és flottakezelƑk pedig távolról is elérhetik a jármƱvel kapcsolatos információkat. Ha más is hozzáférhet ezekhez a rendszerekhez, az veszélyekkel járhat, a legrosszabb esetben még az autó felett is átveheti az uralmat, ezért célszerƱ erƑs biztonsági megoldásokkal és többlépcsƑs hitelesítéssel védeni a hozzáféréseket ezekhez a rendszerekhez. 

 

Az egészségügyben is számos területen használnak okos eszközöket és rendszereket. Egyes diagnosztikai készülékek már online továbbítják a mért adatokat, a testünkön hordható „kütyük”, köztük a fitneszkarkötƑk például rengeteg, az egészségünkhöz kapcsolódó információt rögzítenek, és maguk az egészségügyi intézmények is gyakran kezelik a páciensek adatait online rendszerekben. Ezek rendkívül érzékeny információnak számítanak, amelyeket szintén javasolt erƑs védelemmel ellátni. Ezért a NetIQ-tól is egyre több egészségügyi szervezet kér professzionális támogatást ahhoz, hogy egyszerƱen, de minél biztonságosabban tudják használni a különféle azonosítási módszereket.

 

 

Ki vagy, hol vagy és mi van nálad?

A különféle okos, online eszközökkel (és potenciális veszélyforrásokkal) együtt az azonosítási és hitelesítési módszerek száma is folyamatosan nƑ. Sok helyen alkalmaznak például arcfelismerést, így akár már a telefonunk is képes lehet a módszer használatára. A Bluetooth-os azonosító eszközöket is többen használják a NetIQ ügyfelei körében, különösen az egészségügy területén, illetve a hagyományos, jelszóval vagy PIN-kóddal történƑ azonosítást is igyekeznek modernizálni. Több bank fontolgatja például, hogy valamilyen biometrikus azonosítóra cseréli a statikus PIN-kódos hitelesítést, hiszen ezeket a számsorokat könnyebb kitalálni vagy egyéb módon ellopni. 

 

Hasznos módszer továbbá a geo-fencing is, ahol csupán egy „virtuális kerítésen” belül engedélyezett a felhasználók belépése a szervezet hálózatára. Ezt a megoldást elƑször egy egyetem vette igénybe a NetIQ keretrendszerén keresztül, amellyel egyszerƱen kezelhetƑ több különféle hitelesítési eszköz. Az intézmény számára problémát okozott, hogy többen visszaéltek a hallgatók számára biztosított ingyenes internet-hozzáféréssel. Az egyetem környékén több diákszállás is található, ahol sokan privát szórakozásra használták a sávszélességet, így a nagy adatforgalom miatt nem lehetett az eredeti, oktatási célokra használni a kapcsolatot. A geo-fencing viszont megoldotta a problémát, mivel csak az intézmény falai között engedélyezi, hogy a felhasználók belépjenek és igénybe vegyék a szolgáltatást.

 

A szervezeteknek azonban nehézkes lehet a különbözƑ hitelesítési megoldások együttes használata hiszen mindegyik eltérƑ technológiát alkalmaz. Ebben nyújt segítséget, ha egy olyan egységes keretrendszerben kezelik az összes azonosítási rendszert, mint például a NetIQ Advanced Authentication. A megoldást folyamatosan fejleszti a vállalat, hogy mindig együttmƱködjön a legfrissebb hitelesítƑ eszközökkel, így a szervezetek nem csupán a meglévƑ, de a jövƑbeni azonosítási technológiák felügyeletét is rábízhatják.

 
 
 

KapcsolĂłdĂł cikkek

 

Belépés

 

 

RegisztrĂĄciĂł