A Telekom a hazai piacon elsŇĎk√©nt teszi lehetŇĎv√© az eszk√∂zbe √©p√≠tett SIM-k√°rtya haszn√°lat√°t h√°l√≥zat√°n

Történelmi mérföldkŇĎhöz érkezett a hazai telekommunikációs ágazat: a Magyar Telekom kínálatában 2018. június 13-tól Magyarországon elérhetŇĎvé vált az elsŇĎ eSIM-képes eszköz, egy Huawei okosóra.

Az új technológia a belépŇĎ a „dolgok internetébe” (IoT), hiszen megnyitja az utat a hálózatba kötött eszközök elŇĎtt, amelyek idŇĎvel akár helyettesíthetik is a piacon ma még meghatározó szerepet játszó okostelefonokat. 

2020-ra a Cisco kutatása szerint 50 milliárd eszköz csatlakozik majd mobilhálózatra, 2025-re pedig ez a szám többszörösére nŇĎhet. Ma még nehéz elképzelni, de 5-10 éven belül így már nem az okostelefonok lehetnek a mobilhálózatok elsŇĎdleges használói, hanem más hordozható eszközök: fitneszkarkötŇĎk, okosórák, mobil vérnyomásmérŇĎk, továbbá autók és különféle szenzorok. Az összekapcsolt eszközök futurisztikus, de már az ajtónkon kopogtató csodálatos világába a rohamos tempóban fejlŇĎdŇĎ eSIM technológia jelenti a vízumot. 

A hagyományos SIM kártyákat felváltó beépített SIM (embedded SIM, eSIM) mindössze 6x5 milliméteres, így kisméretŇĪ eszközökben is könnyen elfér. És ami talán ennél is fontosabb, a szolgáltatás igénybevételéhez a továbbiakban nem szükséges a szolgáltatótól fizikai SIM kártyát átvenni és azt a készülékbe helyezni, hanem elegendŇĎ a szerzŇĎdés megkötését követŇĎen az interneten keresztül letölteni a felhasználói SIM-profilt. A hagyományos SIM kártyák cseréjével (pl. kisebb kártyát használó készülék vásárlásakor) járó munkafolyamat is egyszerŇĪbbé válik, és ez a mobilszolgáltatók oldalán a hatékonyság növekedésével jár. Az újításnak várhatóan az iparág jövŇĎjére is komoly hatása lesz.

Az új technológia, amely megfelel a GSMA (Global System for Mobile Communications – a világ legnagyobb, mobil szolgáltatókat tömörítŇĎ és azok érdekképviseletét ellátó egyesülete) közelmúltban elfogadott, magas biztonsági követelményeknek megfelelŇĎ nemzetközi szabványának, immár Magyarországon is kipróbálható: a Telekom elsŇĎként a Huawei Watch 2 okosórát forgalmazza az eSIM-képes eszközök közül. Ezt idŇĎvel további eSIM-képes eszközök is követik majd a Telekom kínálatában, ahogy növekszik az igény a helytŇĎl és a mobiltelefontól független használhatóság iránt. 

„A Magyarország régiós versenyképességében kulcsszerepet játszó digitális transzformációban nagy horderejŇĪ elŇĎrelépést jelent az eSIM technológia bevezetése” – mondta Pereszlényi Zoltán marketing és értékesítés menedzsment igazgató a Magyar Telekom elsŇĎ virtuális sajtótájékoztatóján. Hozzátette: „számításaik szerint öt éven belül minden felhasználónak átlagosan tíz hálózatba kötött eszköze lesz, ezért idŇĎvel egyre több eSIM-képes készüléket és rájuk épülŇĎ szolgáltatást fogunk bevezetni. Az új technológia elterjedése az ügyfelek számára nagyobb ügyfélélményt hoz majd, hiszen kényelmesen, online rendelhetik meg és aktiválhatják mobil elŇĎfizetésüket.”

Az eSIM megoldás bevezetése a magyar piacra egy többlépcsŇĎs fejlesztés elsŇĎ lépéseként, egyelŇĎre tesztprogram keretében indult el. Az eSIM-et tartalmazó eszközt használni kívánó ügyfelek a hagyományos SIM kártya helyett egy aktiváló kódot kapnak majd QR kód formájában. A wifin keresztül az internetre csatlakoztatott készülék ezt beolvasva tölti le a beépített SIM chipre (eSIM) a szolgáltatói profilt, ezt követŇĎen aktiválódik a SIM, és kezdhetŇĎ meg a szolgáltatás igénybevétele. Az eSIM meglévŇĎ vagy új havidíjas elŇĎfizetéssel, illetve azokhoz igénybe vehetŇĎ DuoNet opcióval lesz elérhetŇĎ lakossági, és Tandem opcióval üzleti ügyfelek részére. 

További részletek és feltételek a Telekom honlapján olvashatók.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció