K√©tmilli√≥ forint a j√∂vŇĎ feltal√°l√≥inak √©s tud√≥sainak

A 27. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjait és a díjasok kiállítását kedden adták át és nyitották meg! A kiállítást két nap alatt többszáz látogató, diák kereste fel, nézte meg!

A verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a június 5-ei eredményhirdetésen versenyt szervezŇĎ Magyar Innovációs Szövetség, Dr. Pakucs János a szervezŇĎbizottság elnökének aktív közremŇĪködésével. A leglátványosabb pályamŇĪvek kétnapos kiállításon tekinthetŇĎk meg az Ericsson Magyarország székházában.

 

A 20 év alatti fiatalok számára meghirdetett verseny végsŇĎ szakaszához érkezett. A több mint 100 pályázó közül az elsŇĎ fordulóból 69 jutott tovább, akik közül 57-nek sikerült kidolgoznia és bemutatnia pályázatát az akadémikusokból és gazdasági szakemberekbŇĎl álló bírálóbizottságnak.

 

A június 5-ei nyilvános eredményhirdetésen a legjobbnak ítélt pályázók 3 elsŇĎ, 4 második és 3 harmadik díjat, valamint 2 különdíjat vehettek át Dr. Pálinkás József, az NKFIH elnökétŇĎl, Szigeti Ádám, felkért helyettes államtitkártól, és Prof. Ormos Pál, a bírálóbizottság elnökhelyettesétŇĎl. A díjazottak az ösztöndíjak mellett okleveleket és iparmŇĪvész által készített kisplasztikát is kaptak. 

 

ElsŇĎ díjat nyert 

Matányi Marianna és Kákonyi Marcell (Ferences Gimnázium, Szentendre) „Cervelox 2.0 - Avagy: Tudja-e a jobb szem, mit csinál a bal kéz?” c. pályázata. A versenyzŇĎk által kifejlesztett, eddig sehol nem alkalmazott módszer egyszerŇĪsége, olcsósága és gyorsasága lehetŇĎvé tenné, hogy akár minden, iskolába kerülŇĎ kisgyermeken elvégezhessenek egy tesztet, hogy megtudják, nem ajánlatos-e további, részletes vizsgálatokat végezni a két agyfélteke nem megfelelŇĎ együttmŇĪködésének felderítése és a mielŇĎbbi segítségnyújtás érdekében.

 

 

Novák Blanka (Egri Dobó István Gimnázium). „Lycium barbarum fiziológiai hatásainak vizsgálata” címŇĪ pályázata. A Lycium barbarumban található bioaktív komponensek identifikációja, az innovatív, saját metódus alapján készített szaponifikált oldat antibakteriális hatású vegyületeinek mŇĪszeres mérése és azonosítása történt meg. A kutatás témája saját ihletésŇĪ, a kísérleteket, méréseket, elemzéseket önállóan végezte el a pályázó.

 

 

Tassi Timián Áron (Miskolci Herman Ottó Gimnázium) „Okoslámpa” c. pályázata. A versenyzŇĎ olyan lámpát tervezett és készített, amivel nem csak a látható fényt, hanem hang információt is el lehet juttatni jól körül határolt helyekre. MŇĪködése a LED fény hangfrekvenciával történŇĎ modulációján alapul.

 

 

Az elsŇĎdíjas pályázók megkapták a lehetŇĎséget a bíráló bizottságtól, hogy Magyarországot képviseljék az Európai Unió 2018 szeptemberében Dublinban megrendezendŇĎ “30. Fiatal Tudósok Versenyén” amelyen 37 ország fiataljai versenyeznek az értékes (3500-7000 euró) díjakért.

 

Valamennyi díjnyertes pályamunka, valamint a leglátványosabb kiemelt dicséretben részesített találmányok és tudományos kutatási eredmények június 5-e és 6-a között megtekinthetŇĎk az Ericsson Magyarország székházában (1117 Budapest, Magyar Tudósok körútja 11.). 

 

 

A tizenéves tehetségek 19 saját standdal és demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat, ill. a startup befektetŇĎket.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció