Rangos nemzetközi díjak Magyarországnak

A digitális kompetenciák világában Magyarország világraszóló eredményt ért el: két jelentŇĎs nemzetközi díjat is magyar pályázat vitt el a több mint 100 országot felsorakoztató mezŇĎnyben.

Best Practice (Legjobb Gyakorlat)-díjat kapott az IKT pedagógusoknak és az IT biztonság modul – mindkettŇĎ a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) által fejlesztett, komplex oktatási anyag, amely a társadalom számára nélkülözhetetlen digitális készségeket fejleszt.

 

A nonprofit tudományos egyesület által kifejlesztett IKT pedagógusoknak modul a nem informatika szakos pedagógusok számára ad olyan módszertani tudást, amely a digitális bennszülöttek között, a modern oktatásban kulcsfontosságú: ezáltal Interaktívan, Kreatívan Taníthatnak (IKT) az oktatók. Az NJSZT a társadalom iránti elkötelezettség jegyében ingyenes tananyagot biztosít, amely bárki számára hozzáférhetŇĎ. Az IKT pedagógusoknak modult a világon elsŇĎként hazánkban vezették be – de ma már nemzetközi mintaként szolgál.

 

Az IT biztonság modul – melyhez szintén akár a modul elvégzésétŇĎl függetlenül is hasznos, ingyenes tankönyvet jelentetett meg az NJSZT a Nemzeti Kibervédelmi Intézettel közösen – olyan problémákra irányítja rá a figyelmet, mint az internetes zaklatás és az adatlopások, ezzel pedig a felhasználói tudatosság növelését segíti radikális módon az évenként frissíteni kívánt tananyag. A téma fontosságát jelzi, hogy a modulhoz megjelent tankönyvet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem is ajánlott munkaként hasznosítja.

 

 

A Best Practice-díjakat négy kategóriában adta ki a nemzetközi ICDL közösség – melyben az európai, azaz ECDL-országokon túl az összes földrész országai benne foglaltatnak, összesen több mint 100 nemzet képviselteti magát benne. Magyarország volt az egyetlen ország, amely két kategóriában is Best Practice-díjat nyert: az ITK pedagógusoknak az oktatás-, míg az IT biztonság a társadalmi felelŇĎsség kategóriájában. 

 

„Szerintünk nagyon fontos kérdésekre sikerült olyan megoldásokat kínálni, amelyek egy világversenyben is az abszolút élmezŇĎnybe kerültek” – kommentálta a hírt Alföldi István, az NJSZT ügyvezetŇĎ igazgatója. Elmondása szerint a hagyományosan E-vel rövidített (ECDL) jogosítvány már sok éve a világ minden táján elérhetŇĎ (ICDL), tehát világszabvány lett, amely egyre sikeresebb tényezŇĎ a digitális írástudás terjesztésében. 

 

Az idén 50 éves NJSZT több mint két évtizede a digitális írástudás vezetŇĎ szervezete Magyarországon – a hazánkban általa bevezetett ECDL (Európai Számítógép-használói Jogosítvány) rendszerében eddig több mint félmillió magyar állampolgár vett részt. 

 

„Mindent megteszünk, hogy a Digitális Jólét Program – DJP -, azon belül a Digitális Oktatási Stratégia – DOS – célkitŇĪzéseivel 110 %-ban összhangban lévŇĎ programunk versenyelŇĎnyhöz segítse Magyarországot” – összegezte Alföldi István.

 

Az oktatásban és a társadalmi felelŇĎsség kérdésében immár nemzetközi díjat nyert NJSZT kész az ezzel kapcsolatos tapasztalatait minden olyan fórummal megosztani, amely a magyar lakosság digitális jól-létét szolgálja.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció