K√ľlf√∂ld√∂n is online a legt√∂bb magyar fiatal

A hazai egyetemisták és fŇĎiskolások többsége már külföldi utazásai során is internetezik mobiltelefonján. Az okos mobileszközök nem csupán a nyaralás tervezésében töltenek be egyre fontosabb szerepet, hanem annak lebonyolításában is – derül ki a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a tajvani I-Shou University közös kutatásából, amely során közel 200 magyar egyetemi hallgatót kérdeztek meg.

A magyar fŇĎiskolások és egyetemisták egyre nagyobb számban használják ki, hogy tavaly nyár óta külön díj nélkül használhatók a mobilinternetes csomagok az Európai Unió országaiban. A METU, a PTE és az I-Shou kutatása szerint tízbŇĎl kilenc magyar hallgató szabadidŇĎs célból utazott tavaly április és szeptember között. A megkérdezettek leginkább szülŇĎkkel, testvérekkel, illetve partnereikkel vagy barátokkal, ismerŇĎsökkel töltötték az idŇĎt. A diákok többsége legalább egy hétig, közel ötödük pedig több mint két hétig volt távol otthonától. A válaszadók több mint háromnegyede üdülési célból utazott, leginkább fesztiválokat és egyéb rendezvényeket kerestek fel, illetve a városlátogatás is népszerŇĪ utazási cél volt körükben. 

 

A megkérdezett fiatalok utazásaik során hasonló arányban használtak iOS és Android operációs rendszerŇĪ mobileszközöket a kapcsolattartásra. Az utazás elŇĎkészítése során a válaszadók közel fele szállást is foglalt már okostelefonján az elmúlt idŇĎszakban, tizedük böngészŇĎn keresztül, az erre a célra szolgáló dedikált alkalmazások azonban nem számítanak igazán népszerŇĪnek körükben. A hallgatók harmada 1 gigabyte-os vagy kisebb mobilinternet-csomaggal rendelkezik, minden ötödik megkérdezett azonban 3–6 gigabyte-tal gazdálkodhat egy hónapban.

 

 

A fiatalok fele bel- és külföldön egyaránt használta mobilinternet-elérését utazásai során az elmúlt fél évben – elsŇĎsorban fordítóprogramokat, navigációs és térképalkalmazásokat, illetve közösségi appokat. A helyi idegenvezetŇĎ-alkalmazások ugyanakkor nem számítanak népszerŇĪnek a fiatalabb generációk számára, illetve az online jegyvásárlást, mobilos online fizetést sem kedvelik kiemelkedŇĎen. A legtöbb egyetemista hagyományos fényképezŇĎképet már nem visz magával utazásaira, többségük számára pedig az okostelefon az elsŇĎdleges tájékozódási, kapcsolattartási és navigációs eszköz az ismeretlen helyszínek felfedezése során.

 

A családdal, ismerŇĎsökkel elsŇĎsorban a Facebook Messenger üzenetküldŇĎ funkciójának segítségével tartják a kapcsolatot a válaszadók, de népszerŇĪ az Instagram-képmegosztás, a Messenger hang- és videótelefonálási lehetŇĎsége, illetve Facebook-posztolás is, legyen szó akár szöveges, akár képes tartalomról. Ritkábban használják ugyanakkor a Snapchatet, az Instagram videómegosztási lehetŇĎségét, a Vibert, illetve legkevésbé a Skype-ot.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció