Kriptovaluták és digitális pénztárcák

Egy friss jelentés szerint az emberek több mint fele tudja mi az a kriptovaluta, de majdnem 80%-a nem tudja, hogyan és hol lehet megvásárolni, biztonságosan tárolni.

Mi is a kriptopénztárca vagy digitális pénztárca? 

Ahhoz, hogy biztonságosan tároljuk kriptovalutáinkat, szükségünk van egy digitális pénztárcára. AlapvetŇĎen az ilyen pénztárcák olyan programok, amelyek tárolják a privát és nyilvános kriptográfiai kulcsokat, amelyek segítségével kapcsolódhatunk a blokklánchoz és elvégezhetjük a tranzakciókat. 

 

 

A nyilvános kulcs olyan, mint egy cím a pénztárcához, míg a privát kulcsot arra tudjuk használni, hogy hozzáférjünk magához a pénztárcához. Ha valaki pénzt szeretne küldeni nekünk, azt valójában áthelyezi ŇĎket a saját címérŇĎl a mi címünkre, ami azt jelenti, hogy ismernie kell a feladónak a nyilvános kulcsot, azaz a pénztárcánk elérését. Egyúttal a feladónak is hozzáférése kell legyen az ŇĎ saját privát kulcsához. Az új kriptovaluták feloldásához és elköltéséhez a nyilvános kulcsnak megfelelŇĎ magánkulcsot kell megadnunk. 

 

Van még egy nagyon fontos dolog, amit érdemes megjegyezni: a kriptovaluták tárolása a digitális pénztárcában még nem jelenti azt, hogy ez a pénz a zsebünkben van. A digitális pénztárca csupán maga a két kulcs, a kriptovaluta a blokkláncban van és mindig ott is marad. Amikor egy tranzakció zajlik, az egyetlen dolog, ami valójában történik, hogy egy blokk leírja, hogy az adott tranzakció csatlakozik a blokk-kapcsolathoz. Ha szeretné megérteni a kriptavaluták mŇĪködését, ezen a linken olvashat róla.  

 

 

Kriptovaluta pénztárcák típusai

Papír pénztárcák

A kriptovaluta tárolás legegyszerŇĪbb módja: le kell írni egy papírra a privát és a nyilvános kulcsot. Ez ugyan tranzakciókra nem alkalmas, de mindenképp az egyik legbiztonságosabb módja a tárolásnak. Ahhoz, hogy tranzakciókat hajtsunk végre, mindenképp szükségünk lesz egy másik típusú pénztárcára is. A nagyon hosszú kulcsok manuális beírása bonyolult lehet, ezért jelentek meg a QR kódok. A kulcsok létrehozásához és QR-kóddá formálásához speciális szoftvereket kell használnunk. 

ElŇĎny: Nagyon biztonságos (kivéve, ha ellopják a papírcetlinket)

Hátrány: Kényelmetlen, és korlátozott a hozzáférése 

 

Online pénztárcák

Szintén egyszerŇĪ tárolási mód az online tárca használata, amelyet egy online szolgáltató biztosít számunkra és elérhetŇĎ bárhonnan, bármilyen készülékrŇĎl, mindössze internetelérésre van szükség. Ahhoz, hogy online pénztárcánk legyen, regisztrálnunk kell egy szolgáltató honlapján vagy telepítenünk kell egy programot, amellyel hozzáférhetünk a valuták kezelŇĎfelületéhez. 

 

Az online tárcák használata nagyon kényelmes, de hozzáférést kell adnunk a kriptovalutához egy külsŇĎ szolgáltatónak. A pénzünk biztonságáról ilyen esetekben a külsŇĎ szolgáltató felel, de ha az online program nem megfelelŇĎ, akkor a szerver üzemeltetŇĎje hozzáférést kaphat a privát kulcsunkhoz, s ezáltal a számlánk felett is rendelkezhet. Továbbá arra is volt már példa, hogy a szolgáltató biztonsági réseit kihasználva lopták el a felhasználók adatait és ezzel együtt kriptovalutáit. 

 

Néhány szolgáltató tárolja a felhasználók kulcsait, néhány nem. Épp ezért az utóbbiak esetében nagyobb is a kockázat. Az online pénztárcák használatát akkor javasoljuk, ha kis összegeket tárolunk bennük és el is kívánjuk költeni azt hamarosan. 

 

ElŇĎny: Kényelmes, bárhonnan elérhetŇĎ

Hátrány: Alacsony a biztonsági szintje, mindenképp külsŇĎ szolgáltatót kell igénybe venni

 

Mobil vagy szoftveres pénztárcák

Ugyan az online tárcák elérhetŇĎek bárhonnan, de felhŇĎalapú szolgáltatások, ezért internetkapcsolatra mindenképp szükség van. A mobil vagy szoftveres pénztárcák az asztali számítógépünkön vagy okoskészüléken tárolja és kezeli a kulcsainkat, valamint a tranzakcióinkat. Ezek a programok általában biztonságosak mind a tárolást, mind a tranzakciókat illetŇĎen. 

 

Csakúgy, mint az online tárcák esetében, itt is két típust különböztethetünk meg: teljes (full) és könnyŇĪ (light) tárolás. Az egyik verziónál a teljes blokkláncot tárolja a tárca az adott készüléken, míg a másiknál egy külsŇĎ szolgáltató segítségével tárolja azokat. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a teljes tárolás nem életképesek okoskészülékeken. Ennek oka rendkívül egyszerŇĪ: egy teljes blokklánc akár 200GB is lehet, amelyet már nehezen vagy egyáltalán nem tud kezelni egy okostelefon. Ugyanakkor a teljes pénztárcák jóval biztonságosabbak a könnyŇĪ verziónál. 

 

ElŇĎny: Biztonságosabb, mint az online tárcák

Hátrány: Még mindig nem elegendŇĎ a biztonsága és készülék szükséges a használatához

 

Hardveres pénztárcák

Általában ezek a pénztárcák olyanok, mint egy flash meghajtó, amelyet csatlakoztatni kell a számítógéphez vagy az okostelefonhoz. Akár egy régi USB pendrive is használható ilyen tárcaként, de a speciális Secure Element chipen alapuló megoldások biztonságosabban tárolják a kulcsokat és a kriptovalutákat. Lényegesen biztonságosabbnak számít bármelyik másik pénztárcánál, mivel a kulcsokat egy offline eszközön tároljuk. Képesek tranzakciókra és a valuta tárolására is. Az egyetlen gond, hogy nem ingyenes. 

 

ElŇĎny: A legbiztonságosabb módja a kriptovaluták, és a kulcsok tárolására, valamint a tranzakciók végrehajtására

Hátrány: Pénzbe kerül és külön készülékre van szükség a használatához

 

Összegzés

A Kaspersky Lab már több mint 20 éve figyeli és elemzi a kibercsapdák tevékenységeit és tapasztalatai szerint, ha egyre több ember érdeklŇĎdik egy bizonyos online tevékenység iránt, az a számítógépes bŇĪnözŇĎk érdeklŇĎdését is gyorsan felkelti. EbbŇĎl kifolyólag a Kaspersky Lab csapatai jelenleg is dolgoznak egy biztonságos hardveres kriptovaluta pénztárca megalkotásán, amely ellenáll minden típusú és méretŇĪ kibercsapda fenyegetésnek. 

 

Jelenleg két olyan koncepción dolgoznak, amelyek a legkifinomultabb Secure Element chip használatára épülnek. 

 

BŇĎvebb információt a Kaspersky Lab kriptovaluta pénztárca megoldásairól ezen a linken olvashat. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció