NMHH-konzultáció az akadálymentes hírközlésért

A hírközlés akadálymentesítésével foglalkozó kérdőívet tett közzé hétfőn honlapján a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), erre május 9-ig várja a fogyatékossággal élők válaszait, javaslatait és észrevételeit. 

A hatóság számos érdekvédelmi szervezetet keres meg közvetlenül is annak érdekében, hogy tagjaik együttműködésével minél pontosabban rajzolódjanak ki az érintettek igényei, hiszen társadalmi integrációjukban lényeges szerepük van az elektronikus hírközlési szolgáltatóknak az ügyintézés és a kommunikáció akadálymentesítése által.

 

Nyilvános konzultációt indít az NMHH a fogyatékossággal élő emberek érdekvédelmi szervezeteivel és az érintett hírközlési szolgáltatókkal az elektronikus hírközlés akadálymentesítése érdekében. Ahhoz, hogy a hatóság közvetlenül az érintettektől kapjon információkat, egy kilenc pontból álló kérdőívet állított össze, hogy ez alapján megállapítsa, hogyan boldogulnak a fogyatékos emberek a hírközlési szolgáltatók ügyfélszolgálatain és honlapjain, miként javítható a személyes és online ügyintézés, továbbá milyen speciális feltételekre, szolgáltatásokra, eszközökre, alkalmazásokra lenne szükségük, illetve ismerik-e egyáltalán a meglévő alternatív megoldásokat, azok mennyire elterjedtek körükben. A kérdőív és a konzultációról szóló információk az NMHH honlapján akadálymentesített formában is elérhetőek, az oldalt pedig a hatóság eljuttatja a legtöbb érintett alapítványhoz és érdekvédelmi szervezethez. Így többek között a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségén, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségén és a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségén keresztül számos illetékes szólhat hozzá a kezdeményezéshez, oszthatja meg véleményét és javaslatait a hatósággal. Az így összegyűjtött visszajelzések alapozhatják meg a későbbi szabályozási lépéseket. 

 

Az NMHH fontosnak tartja és ösztönözi a fogyatékossággal élő felhasználók és a szolgáltatók közötti párbeszédet annak érdekében, hogy mindenki egyenlő eséllyel férhessen hozzá az elektronikus hírközlési szolgáltatásokhoz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon félmillió fogyatékos ember él, az ő társadalmi integrációjukban pedig lényeges szerepük van az elektronikus hírközlési szolgáltatóknak szolgáltatásaik, az ügyintézés és a kommunikáció akadálymentesítésével.

 

Tavaly több workshopot és novemberben egy nemzetközi konferenciát is szervezett a hatóság a szolgáltatókkal és a fogyatékos emberek érdekképviseleti szervezeteivel a hírközlési szolgáltatások akadálymentességéről a jó gyakorlatok megosztására, ahol kiderült, hogy a szolgáltatók is nyitottak a változtatásokra, és az önszabályozásban rejlő lehetőségek kiaknázására.

 

A hatóság folyamatosan törekszik a fogyasztók és a piac igényeinek megismerésére és a szereplők által képviselt vélemények figyelembe vételére, hogy a fogyasztók számára a legmegfelelőbb, kiegyensúlyozott szabályozási megoldások teremthessen. Ennek érdekében pályázatai, közérdekű döntései előtt terveit rendszeresen társadalmi egyeztetésre bocsátja.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció