Az ABB MMS megoldása erősíti a lengyel villamosenergia-hálózatot

A lengyelországi villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító, a Polskie Sieci Elektronergetyczne SA (PSE) a csúcstechnológiai szintet képviselő ABB Ability Market Management System (MMS) szoftvermegoldás szállítására adott megbízást az ABB-nek. 

A kontinentális Európában ez lesz az első, részletes hálózati modellt nyújtó rendszer, amely hathatósan támogatja majd a PSE országos villamoshálózatának biztonságos, megbízható és hatékony üzemeltetését éppúgy, mint annak összekapcsolódását az európai energiapiaccal. A kezdeményezés Lengyelország azon törekvéseinek sorába tartozik, amelyek célja, hogy bővítsék és modernizálják az ország villamosenergia-hálózatát.  

 

Lengyelország átviteli hálózata napjainkban össze van kapcsolva az ország legtöbb európai szomszédjának a hálózatával. A hálózatok ilyetén összekapcsolása teszi lehetővé, hogy Lengyelország részt vegyen az európai árampiacon folyó kereskedelemben. Azonban a hálózatok összekapcsolása nyomán a lengyel országos energiarendszer ki van téve az országok közötti különböző villamosenergia-áramlásoknak is, amelyek hálózati rendellenességeket, üzemzavarokat és áramszüneteket okozhatnak.  

 

 

A PSE döntése, hogy az ABB korszerű MMS megoldásának kiépítésével fejleszti a rendszereit, elősegíti majd a közüzemi szolgáltató azon céljának elérését is, hogy az általa üzemeltetett országos rendszert beintegrálja az európai villamosenergia-hálózatba, illetve hatékonyabban irányítsa a hazai villamosenergia-piacot. Az ABB MMS úgy segít majd valós időben egyensúlyban tartani az országos áramigényt és az áramkínálatot, hogy ezzel párhuzamosan maximalizálni lehet az országos átviteli rendszer kapacitásának kihasználtságát. Az új képességeknek köszönhetően a teljes energiaellátási lánc mentén növekedni fog az energiabiztonság szintje, és tovább bővül az európai energiakereskedelem.   

 

“Nagy örömünkre szolgál, hogy az ABB Ability Market Manager szoftvermegoldás szállításával tovább erősíthetjük a két cég között hosszú múltra visszatekintő partneri együttműködést,” – nyilatkozta Massimo Danieli, az ABB Energetikai Hálózatok divíziójához tartozó hálózatautomatizálási üzletág vezetője. “Bízunk benne, hogy továbbra is támogathatjuk a lengyelországi villamosenergia-hálózat digitális átalakítását, fejlett megoldásainkkal sok millió fogyasztó számára megbízható áramellátást biztosíthatunk, és kiemelt partneri pozíciónk megerősítésével párhuzamosan lehetővé tehetjük egy erősebb, intelligensebb és zöldebb villamosenergia-hálózat kiépítését.” 

 

Az ABB már sok éve együttműködik a PSE-vel. Régóta támogatja a lengyel energiahálózat bővítését és korszerűsítését. A hálózat bővítését és modernizálását a városi területek növekvő energiaigénye, az új megújuló energiaforrások integrálása, illetve az összekötő távvezetékek építése teszi szükségessé. Az utóbbira jó példa az ABB által kivitelezett LitPol nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) összekötő távvezeték, amely a Litvánia és Lengyelország közötti áramkereskedelmet teszi lehetővé. Az ABB komoly transzformátorgyártási kapacitással rendelkezik Łódźban. A łódźi üzemben gyártott transzformátorok jelentősen hozzájárulnak a lengyel villamosenergia-infrastruktúra fejlesztéséhez. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció