Az Airbus bemutatta √ļj csomagsz√°ll√≠t√≥ dr√≥nj√°t

Sikeres repülési bemutatót tartott a szingapúri egyetemen az Airbus Helicopters csomagszállító drónja: a Skyways egy postai küldeményt kézbesített. A hamarosan kezdŇĎdŇĎ tesztidŇĎszak során a szerkezet az egyetemi kampuszon teljesít majd futárszolgálatot. 

Az Airbus 2016-ban vettette bele magát az önvezetŇĎ repülŇĎ jármŇĪvek fejlesztésébe. A repülŇĎgépgyártó egyszerre több projekten dolgozik, ilyen a nagysebességŇĪ Racer helikopter, vagy a pilóta nélküli repülŇĎeszközök, mint a CityAirbus és a Vahana légitaxi és. Utóbbi egyébként február elején emelkedett elŇĎször levegŇĎbe, most pedig a futárdrónt tesztelték sikerrel.

 

 

A repülŇĎgépgyártó a szingapúri egyetemmel és a postával (SingPost) együttmŇĪködésben olyan rendszer kiépítésén dolgozik, amely sŇĪrŇĪn lakott nagyvárosi környezetben teszi lehetŇĎvé postai küldemények kézbesítését pilóta nélküli repülŇĎ eszközökkel. A koncepció magán a drón fejlesztésén kívül magában foglalja az ehhez szükséges infrastruktúra telepítését is: vagyis dokkolóállomásokat, a csomagok le- és felvételéhez szükséges technológiákat és biztonsági berendezéseket. 

 

A Skyways-projekt következŇĎ fázisa a hamarosan kezdŇĎdŇĎ tesztidŇĎszak: ennek során az egyetemi dolgozók és tanulók fogják a drónt kisebb, 2-4 kilogrammos csomagok kézbesítésére használni a kampusz teljes területén, mely egyébként hatalmas, nagyobb, mint 150 focipálya.  

 

 

„A sikeres próbaüzemet lehetŇĎvé tevŇĎ, elŇĎremutató együttmŇĪködés révén a hamarosan valósággá válik a biztonságos és megbízható városi csomagszállítás. Az Airbus büszke arra, hogy ennek a folyamatnak az egyik úttörŇĎje lehet” – fogalmazott Alain Flourens, az Airbus Helicopters vezetŇĎ mérnöke.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció