A porn√≥vide√≥nak √°lc√°zott banki tr√≥jai v√≠rus a legelterjedtebb t√≠pus√ļ malware

Tavaly a mobiltulajdonosok 25,4%-át felnŇĎtt tartalommal rendelkezŇĎ weboldalakon keresztül támadták meg, több mint 1,2 millió felhasználóról van szó világszerte – derül ki a Kaspersky Lab legújabb vizsgálatából.

A szex könnyen eladja magát, tartják a reklámosok, de a virtuális világban nemcsak értékesítésben van szerepe, hanem rosszindulatú programok terjesztésére is.  Ez akkor vált nyilvánvalóvá, amikor a Kaspersky Lab szakértŇĎi megvizsgálták, hogyan használják a kiberbŇĪnözŇĎk a felnŇĎtt tartalmakat céljaik elérésére. Kiderült, hogy a pornó igencsak aktív téma a mobilfenyegetések világában. A kutatás során a szakértŇĎk összesen 23 olyan malware családot azonosítottak, amelyek pornót használtak valódi funkcióik elrejtésére. 

 

 

Kép forrása: Kaspersky Blog

 

A felmérések azt mutatják, hogy amikor a felhasználók ismeretlen pornó-alkalmazást töltenek le, akkor a legnagyobb kockázata az ún. clicker fertŇĎzéseknek van. Ez azt jelenti, hogy a malware a fertŇĎzés hatásaként átirányítja az embert hirdetésekre vagy megpróbál elŇĎfizetni WAP* szolgáltatásokra azért, hogy kihasználja a mobilunk hitelkártya adatait. 

 

 

FelnŇĎtt tartalomszolgáltatóként álcázott különbözŇĎ típusú rosszindulatú programokkal fertŇĎzött felhasználók aránya

 

A pornóvideónak álcázott banki trójai vírus a legelterjedtebb típusú malware. Ezt követi a rooting malware valamint a zsarolóvírusok. Az utóbbiak gyakran jelennek meg ismert, legális pornó oldalak applikációnak formájában. Sok esetben a zsarolóvírusok scareware** taktikát használnak: zárolják a készülék képernyŇĎjét mondván illegális tartalmat (általában gyerekpornót) észleltek az eszközön, ezért le is zárja a készüléket. Ahhoz, hogy feloldjuk a készülék képernyŇĎjét, váltságdíjat kell fizetnünk. Ez az üzenet többnyire valós gyerekpornó tartalom esetében jelenik meg. 

 

 

Példa a zsarolóvírusok által használt scareware taktikára. Az applikáció célcsoportja az amerikai felhasználók.

 

„Habár nem mondhatjuk, hogy a pornó tematikájú mobil alkalmazások technikailag nagyon különböznének más applikációktól, de van néhány sajátosságuk, amelyet kihasználnak a pornó-alapú rosszindulatú programok. Az áldozatok például kétszer is meggondolják, hogy jelezzék a támadást a megfelelŇĎ szervek felé, egyszerŇĪen azért, mert még mindig sokan kritikusan tekintenek az ilyen tartalmakra. Ezért a támadók szemszögébŇĎl egy ilyen személy sokkal kényelmesebb áldozat. Ez az egyik oka annak, hogy ilyen sok pornó alapú támadást tapasztalhatunk. A másik ok sokkal egyszerŇĪbb: az emberek egyre több tartalmat fogyasztanak mobilkészülékeken keresztül. Többek között felnŇĎtt tartalmat is.” – mondta Roman Unuchek, a Kaspersky Lab biztonsági szakértŇĎje. 

 

Azért, hogy megakadályozza a rosszindulatú programok támadását vagy a számítógépes visszaéléseket felnŇĎtt tartalmat közzétevŇĎ honlapok látogatásakor, az alábbiakat javasoljuk a felhasználóknak: 

  • Használjon megbízható tartalom szolgáltatót. KiberbŇĪnözŇĎk rendszeresen készítenek hamis pornó oldalakat csupán azzal a céllal, hogy terjesszék rosszindulatú programjaikat.
  • Ne telepítsen ismeretlen forrásból származó alkalmazást, még akkor sem, ha remek ajánlatnak tŇĪnik. Használja inkább a hivatalos alkalmazás-áruházakat. 
  • Ne használjon lopott fiókot pornó oldalakhoz. Egyrészt illegális, másrészt a legtöbb esetben blokkolják az ilyen fiókokat. 
  • Használjon megbízható internetes biztonsági megoldást, amely képes megvédeni minden készüléket bármilyen típusú kiberfenyegetéstŇĎl. 
  •  

BŇĎvebb információt a felnŇĎtt tartalmakat érintŇĎ kibercsapdákról ezen a linken olvashat. 

 

_____________

* A Wireless Application Protocol (WAP) a vezeték nélküli adatátvitel egy nyílt nemzetközi szabványa. Hordozható eszközökhöz (mobiltelefonok, PDA-k) fejlesztették ki.

** A scareware szoftverek általában hirdetések, amelyeket adware vírusok jelenítenek meg.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció