A magyar internetezŇĎk 90%-√°t fenyegeti online vesz√©ly

Magyarországon már nem a tinédzserek, hanem a 18 és 34 év közötti Y generációsok vannak a leginkább kitéve a világháló veszélyeinek – derül ki a Microsoft internetes veszélyeket, és azok hatásait vizsgáló nemzetközi felmérésébŇĎl. A kutatás eredményei alapján a legtöbb zaklatást a nŇĎknek kell elviselniük, ráadásul az elkövetŇĎk sokszor nem vadidegenek, hanem barátok, ismerŇĎsök, közeli hozzátartozók.

ElsŇĎ látásra meglepŇĎ eredményt hozott magyar vonatkozásban a Microsoft online veszélyeket és azok következményeit vizsgáló, 23 országra kiterjedŇĎ, 13-74 évesek körében végzett felmérése: nem a 13-17 éves, Z generációs fiatalok éri a legtöbb online atrocitás, hanem az eggyel korábbi, Y generációt, a 18 és 34 év közöttieket.

 

 

TízbŇĎl kilenc magyar megkérdezett számolt be vele, családtagjával vagy barátjával történt internetes incidensrŇĎl, ami több mint tíz százalékponttal magasabb a minden vizsgált országot tartalmazó, 80 százalékos értéknél. A veszélyforrások típusait tekintve a nem kívánt kapcsolatfelvétel a leggyakoribb: a magyarok 57 százaléka szembesült ezzel, ami 16 százalékponttal magasabb a felmérésben résztvevŇĎ országok átlagánál. Ezt követte a rosszindulatú bánásmód, melyben a magyarok 38%-a érintett, míg a globális érték csupán 21%. Trollkodásról a magyar megkérdezettek 25 százaléka, míg gyŇĪlöletbeszédrŇĎl 20 százalékuk tett említést, szemben a globális 19 és 16 százalékkal. Ugyanakkor a hazai megkérdezettek a világátlagnál kevesebbszer voltak érintettek szexuális tartalmú esetekben. A zaklatás különösen a nŇĎk körében gyakori jelenség: tízbŇĎl hétnek volt már ilyen tapasztalata, ŇĎk jellemzŇĎen a nem kívánt (gyakran szexuális jellegŇĪ) kapcsolatfelvétellel szembesültek. A teljes magyar mintát tekintve is hasonló az arány, a megkérdezettek 65 százalékát zaklatták már online, így Magyarország a vizsgált országcsoportban a negyedik legrosszabb helyre került.

 

Az elkövetŇĎk harmada családtag, barát vagy közvetlen ismerŇĎs, az esetek több mint 40 százalékában az elkövetŇĎ és az áldozat között azonban csupán online kapcsolat áll fenn. A hazai válaszadók 47%-a találkozott az elkövetŇĎvel a való életben, szemben az 53%-os nemzetközi átlaggal. Ami pedig az atrocitások következményeit illeti: csaknem minden második érintett az elsŇĎ helyen említi a bizalom csorbulását az online közegben, ezt követi a növekvŇĎ stressz (36 százalék) és a közösségi média visszafogottabb használata (35 százalék).

 

„Az alapvetŇĎ digitális készségek, valamint a számítástechnikai alapelvek és gondolkodásmód elsajátítása mellett életbevágóan fontos, hogy a fiatalok megtanuljanak biztonságosan közlekedni az online térben. A Microsoft célja, hogy felhívjuk a figyelmet a lehetséges veszélyekre, valamint azokra a sokszor egyszerŇĪ biztonsági megoldásokra, amelyek például adataink és online intim szféránk védelmét segítik” – hangsúlyozza Szentkuti Gabriella, a Microsoft Magyarország ügyvezetŇĎ igazgatója.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció