A Kaspersky Lab idén 360.000 kártékony programot azonosított naponta

Idén a Kaspersky Lab 360.000 rosszindulatú fájlt észlelt naponta, ami 11,5%-os növekedés az elŇĎzŇĎ évhez képest. A két évvel ezelŇĎtti enyhe csökkenés után idén második alkalommal tapasztalhatunk a kibercsapdák számában jelentŇĎs emelkedést.

A naponta észlelt kártékony fájlok száma reflektál a kiberbŇĪnözŇĎk aktivitására, amely 2011-ben még 70.000 volt. Ez azt jelenti, hogy mára ötszörösére nŇĎtt ez a szám, és csökkenésnek jele nem látható. 

 

A veszélyesnek minŇĎsített fájlok többsége a malware (rosszindulatú fájl) kategóriájába tartozik (78%). Azonban a vírusok – amelyek dominanciája szignifikánsan csökkent 5-7 évvel ezelŇĎtt, köszönhetŇĎen komplexitásuknak és alacsony hatékonyságuknak – továbbra is a napi észlelések 14%-át teszik ki. 

 

A maradék 8% olyan hirdetési szoftverek, amelyek alapértelmezés szerint nem minŇĎsülnek rosszindulatúnak, de sok esetben a privát adatok visszaélésével és egyéb kockázatokkal járhatnak. 

 

 

HozzávetŇĎlegesen 20.000 veszélyes fájlt detektál naponta az Astraea – a Kaspersky Lab gépi-tanulás módszerén alapuló malware analizáló rendszere, amely automatikusan azonosítja és blokkolja a kártékony fájlokat. 

 

„2015-ben csökkenést láttunk a malware-k számának napi észlelésében, és ezért arra gondoltunk, hogy a kiberbŇĪnözŇĎk figyelmüket a már meglévŇĎ, régi kártékony fájlok felé fordítják. Sajnos azonban az elmúlt két év adatai azt mutatják, hogy újjáéledt az új rosszindulatú fájlok fejlesztése. A zsarolóvírusos támadások számának nagymértékŇĪ növekedése az elmúlt néhány évben folytatódott, mivel egy óriási bŇĪnügyi hálózat áll az ilyen típusú fenyegetések mögött, amelyek képesek naponta akár több száz új minta fejlesztésére. Idén például láttunk „bányászó” malware-eket, amelyeket aktívan használnak mostanság a kiberbŇĪnözŇĎk köszönhetŇĎen a kriptovaluták elterjedésének. Az észlelt rosszindulatú fájlok számának folyamatos növekedésének egyik oka a védelmi technológiák javulása is. Minden új frissítéssel több malware-t tudunk azonosítani.” – mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab Anti-Malware részlegének vezetŇĎje. 

 

Néhány kiemelkedŇĎ idei statisztika a kiberfenyegetésekrŇĎl:

  • A Kaspersky Lab programjai 1.188.728.338 támadást blokkoltak világszerte
  • A Kaspersky Lab webes víruskeresŇĎ megoldása 15.714.700 egyedi rosszindulatú fájlt észlelt
  • A felhasználók 29,4%-a tapasztalt online támadást legalább egy alkalommal személyi számítógépén
  • A felhasználók 22%-át érintette hirdetésekkel kapcsolatos behatolás

 

 

Kibercsapda adatok 2017-ben

 

A védelem fenntartása érdekében a Kaspersky Lab a következŇĎket javasolja:

  • Ne nyisson meg ismeretlen vagy gyanús forrásból származó fájlt, csatolmányt
  • Ne töltsön le és telepítsen nem megbízható forrásból származó alkalmazást
  • Ne klikkeljen ismeretlen vagy gyanús forrásból származó linkre
  • Mindig telepítse idŇĎben a frissítéseket. A WannaCry és az ExPetr támadások fŇĎ okozója a frissítések hiánya
  • Használjon megbízható és eredményes biztonsági megoldást

 

BŇĎvebb információt az idei fenyegetésekrŇĎl ezen a linken olvashat.  

 

A Kaspersky Lab „Az idei év kiberszámai” címŇĪ jelentése része a „Kaspersky Security Bulletin 2017” -nek. BŇĎvebb információt a 2018-as év elŇĎrejelzéseirŇĎl ezen a linken olvashatnak, az APT-rŇĎl szóló webinart itt találják, valamint az Ipari&Technológiai predikciókat itt

 

A zsarolóvírusokról szóló jelentést itt, az éves összegzést ezen a linken olvashatják. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció