A Microsoft seg√≠t elhelyezni a digitaliz√°ci√≥ t√©rk√©p√©n a gazdas√°g √©s t√°rsadalom fontosabb szereplŇĎit

Segítenek elhelyezni a digitalizáció térképén a gazdaság és társadalom fontosabb szereplŇĎit a Microsoft digitális érettséget vizsgáló mutatói. Az indexcsaládot a vállalat ügyfeleinek és partnereinek rendezett Future Decoded konferencián jelentették be.

A digitális transzformációhoz nyújtott szakmai támogatás bevett gyakorlatnak számít a Microsoftnál, a gazdaság és társadalom szereplŇĎinek digitális érettségét felmérŇĎ mutató azonban újdonság: a Microsoft Digitális Fejlettségi Index (MDFI) például a kis- és középvállalkozásoknak (kkv-knak) nyújt majd segítséget abban, hogy elhelyezzék magukat a digitalizáció térképén. Ehhez a hazai információbiztonsági szektor meghatározó szereplŇĎjével, a kancellár.hu-val közösen alakított ki egy online kérdŇĎívet a Microsoft, amelynek kitöltŇĎi cégük digitális érettségérŇĎl kaphatnak képet.

 

A gyors látlelet leginkább azoknak nyújthat hasznos segítséget, akiknek sem idejük, sem erŇĎforrásuk nincs egy átfogó, speciális tanácsadócég által levezényelt digitális auditra. A november 15-étŇĎl elérhetŇĎ kérdŇĎív kitöltésével nem csupán aktuális állapotukról jutnak információhoz: tanácsokat, iránymutatást is kapnak cégük digitalizációjának lehetséges irányait illetŇĎen.

 

„A felméréssel abban szeretnénk segíteni a hazai gazdaság motorját adó kkv-kat, hogyan lehet és érdemes továbblépni, sok esetben egyszerŇĪen csak elindulni a digitalizáció irányába” – fogalmazott a Microsoft Magyarország ügyvezetŇĎ igazgatója a vállalat ügyfeleinek és partnereinek rendezett Future Decoded konferencián. Az eseményen Szentkuti Gabriella elmondta, a kezdeményezés segítségével a kkv-k döntéshozói gyorsan és egyszerŇĪen kaphatnak képet arról, milyen teendŇĎik, kötelezettségeik és lehetŇĎségeik vannak digitalizációs téren, amely érintheti az ügyfélkapcsolatok ápolását, a belsŇĎ kommunikációt, a tervszerŇĪ mŇĪködést, az adatbiztonságot vagy a közösségi média üzleti célú, hatékony használatát.

 

A Microsoft digitális fejlettségi eszközrendszerének két további eleme az iskolák érettségére fókuszál. Az intézményi szintŇĪ, az iskolák digitális érettséget vizsgáló kérdŇĎív mellett egyéni digitális kompetenciamérŇĎ eszközt is fejlesztenek, a TanárBloggal közösen, a pedagógusoknak és az intézményvezetŇĎknek. Utóbbi konkrét feladatokon keresztül képes feltérképezni a tanulók digitális készségeit, amelyek összegzésébŇĎl állapítható meg az adott iskola egyedi digitális mutatója.

 

Szentkuti Gabriella említést tett arról is, hogy a Microsoft Magyarország tervei között szerepel a mutató kiterjesztése további területekre, például az adatbiztonságra. Utóbbinak különös aktualitást ad a 2018 májusában életbe lépŇĎ uniós adatvédelmi rendelet (General Data Protection Regulation, GDPR), amelynek következtében szigorúbb elŇĎírások vonatkoznak majd a személyes adatok védelmére. Nem véletlen, hogy a Microsoft – szintén a kancellár.hu-val együttmŇĪködve – egy kifejezetten az információbiztonságra kihegyezett kérdŇĎívet is kifejlesztett, amely a vállalkozások adatvédelmi és -biztonsági felkészültségét hivatott felmérni.

 

 

 

Az informatikai biztonság fontosságát jól mutatja, hogy a Future Decoded idei második budapesti rendezvényén ez volt a leginkább reflektorfényben: ennek gyakorlati aspektusaira helyezték a hangsúlyt a konferencia elŇĎadói. Egyebek mellett szó esett egy kórház digitális transzformációjáról, valamint arról, hogy lehetett felvenni a kesztyŇĪt a közelmúltban komoly riadalmat és fejtörést okozó zsarolóvírusokkal szemben, arról, milyen út vezetett a GDPR-megfeleléshez egy közmŇĪcég esetében. Elhangzott elŇĎadás a kognitív szolgáltatások bevezetésérŇĎl egy médiaadatbázist felügyelŇĎ cégnél, és hivatalosan is bemutatkozott a Magyarországon novembertŇĎl kapható HoloLens. Természetesen nem egyszerŇĪ termékbemutató formájában, hanem egy forradalmi, a kevert valóságra (mixed reality) épülŇĎ repülésirányító rendszer alkotóelemeként.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció