A Kaspersky Lab Data Doll√°r boltot nyitott Londonban

Egy pop-up üzlet tapasztalatai inspirálták a Kaspersky Lab kiberbiztonsági céget arra, hogy létrehozzon egy olyan pénzt, amelynek alapja a személyes információk és a lakossági vásárlások következŇĎ mérföldköve lehet.

A Data Dollár Bolt kisebb feltŇĪnést keltett London belvárosában, az Old Street-en, hiszen az emberek a korai órákban már sorba álltak azért, hogy értékesítsék személyes adataikat. A Kaspersky Lab célja a bolt megnyitásával, hogy felhívják a figyelmet a privát adataink tényleges értékére valamint remélik, hogy vonzóvá válik a többi piaci szereplŇĎ számára is, hogy csatlakozzanak ehhez a kezdeményezéshez. 

 

Mivel a személyes adatok mennyisége továbbra is exponenciálisan növekszik, a fogyasztók egy olyan aranybányával rendelkeznek, amely tartani tudja értékét a földrajzi helytŇĎl függetlenül, vagy az árfolyamok befolyása nélkül. A tudatosság hiánya hatalmas akadály abban, hogy az emberek megértsék, hogy miért kell védeni a privát információkat. A cég szakemberei azt remélik, hogy a Data Dollár ráirányítja a figyelmet ezekre a problémákra és ilyen módon minden online élmény sokkal biztonságosabbá válhat. 

 

„A Data dollár feladata elsŇĎsorban, felhívni a figyelmet az adataink értékére.” - mesélte David Emm, a Kaspersky Lab vezetŇĎ biztonsági kutatója. ”Például, ha egy honlap egy szolgáltatást ingyen kínál, de cserébe a vásárló adatait igényli, akkor használják a Data Dollár jelét, annak szemléltetésére, hogy valójában mégis létrejött üzlet.” - folytatta David Emm. 

 

 

A Kaspersky Lab épp azért nyitotta meg ideiglenes üzletét Londonban, hogy bemutassa, miként használhatóak az adataink, mint valuta. A bolt árukészlete a neves street artist, Ben Eine nyomatai és grafikái voltak. A mŇĪvész színes betŇĪirŇĎl ismert, amelyek immár megtalálhatóak világszerte több város utcáin, és többek között Barack Obama is rendelkezik mŇĪalkotással a neves mŇĪvésztŇĎl. 

 

A boltban látszólag minden a megszokott volt - nézelŇĎdhettünk a termékek között, kiválaszthattuk a kedvenceket, amelyeket a pulthoz kellett vinni, hogy fizessünk. A fizetés során azonban nem a megszokott pénzt kellett használni, hanem a Kaspersky Lab által bevezetett új pénznemet, a Data dollárt, amely a vásárló telefonján található személyes képek, videók és üzenetek alapján számolta ki értékét. 

 

David Emm hozzátette: „KönnyŇĪ megfeledkezni az adatok értékérŇĎl, amikor eleve hatalmas mennyiségŇĪ adatot osztunk meg naponta. Amikor azonban akaratunktól függetlenül döntenek arról, hogy melyik adatainkat veszik el, sokkal jobban át tudjuk érezni a veszteséget.  Ezt a hatást is vizsgálja egyúttal a Data Dollár Bolt.”

 

Egy globális felmérés szerint annak ellenére, hogy az emberek 29%-a vált kibertámadás áldozatává, mindössze 39%-uk gondoskodik készülékeik védelmérŇĎl. A felhasználóknak jobban kellene értékelniük az adataikat, mint a pénzüket. Ha van egy kézzel fogható értéke, akkor lehet cserére vagy vásárlásra is használni. 

 

BŇĎvebb információt a Data Dollár Bolt megnyitásáról és a kezdeményezésrŇĎl ezen a linken olvashat. 

 

Videó a bolt megnyitásáról:

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció