R√©gen volt ilyen sikeres elsŇĎ f√©l√©ve a hazai c√©gfelv√°s√°rl√°si piacnak

Négy év után megközelítette az egymilliárd dolláros becsült értéket a hazai M&A piac elsŇĎ féléves becsült forgalma. Mindez 12 százalékos növekedést jelent 2016 azonos idŇĎszakához képest, amikor az ügyletek összértéke megközelítette a 900 millió dollárt.  Szektorok tekintetében az idei elsŇĎ félévben az ingatlanszektor volt a legaktívabb, a tranzakciók 24 százalékát hajtották végre ebben az iparágban.

MegközelítŇĎleg 980 millió dolláros forgalommal 2011 elsŇĎ hat hónapja óta a legsikeresebb elsŇĎ félévet zárta a hazai cégfelvásárlási piac – derül ki az EY Magyarország félévente kiadott M&A BarométerébŇĎl. Az elmúlt hat hónapban összesen 66 tranzakció zárult le, ami szintén növekedést jelent a tavalyi év elsŇĎ felének 64 felvásárlásához képest. 

 

A legnagyobb aktivitás az ingatlanszektorban volt tapasztalható, itt összesen 16 adásvételt zártak le, ami az összes elsŇĎ féléves ügylet 24 százaléka. Ezt követte az élelmiszeripari szektor tíz tranzakcióval. 

 

A tranzakciók értéke kapcsán a legnagyobb változás, hogy a 100 millió dollár alatti ügyletek átlagértéke jelentŇĎsen nŇĎtt a tavalyi átlaghoz képest.

 

 

Ahogy tavaly, idén is a helyi tranzakciók uralták a piacot, az ügyletek 59 százaléka magyarországi cégek közt ment végbe. 23 esetben külföldi vállalat vásárolt részesedést hazai vállalatokban, négy alkalommal pedig magyar cégek akviráltak külföldön. ElŇĎbbiek közül az egyik legnagyobb visszhangot kapott felvásárlás a Sziget Kulturális Menedzseriroda Kft. tulajdonosai és a Providence Equity Partner közt végbement tranzakció, amelyben a vevŇĎ 70 százalékos többségi tulajdonrészt szerzett a hazai fesztiválpiac éllovasában. 

 

„Az elmúlt években stabil növekedést tapasztalunk a hazai felvásárlási piacon. Érdekesség, hogy a hazai piacot továbbra is a kisebb értékŇĪ ügyletek dominálják. A növekedés mellett a másik figyelemre méltó tendencia az iparági átrendezŇĎdés. Idén is folytatódott az elsŇĎként 2016-ban megfigyelt trend, azaz az IT szektor visszaesése és a feldolgozóipar megerŇĎsödése – elŇĎbbi 8., utóbbi 5. a legaktívabb szektorok listáján. Az elmúlt 6 hónapban az ingatlanszektor bizonyult a legerŇĎsebbnek: 16 tranzakció zárult le, ami hatalmas növekedés a tavalyi 6 ügylethez képest, és jól mutatja az ingatlanpiaccal kapcsolatos felfokozott várakozásokat is” – részletezte az eredményeket Dezse Margaret, az EY Magyarország Tranzakciós tanácsadási szolgáltatások üzletágának vezetŇĎje. 

 

Regionális szinten a magyar tranzakciós és összeolvadási piac eredménye erŇĎsnek tekinthetŇĎ. Míg a teljes, közép és dél európai piacon több mint 27 százalékkal csökkent az ügyletek száma a tavalyi év elsŇĎ félévéhez képest, addig Magyarországon, ha csekély mértékben is, de emelkedés volt tapasztalható. A tranzakciók értéke ugyanakkor a teljes régióban jelentŇĎsen, több mint 42 százalékkal bŇĎvült. A növekedés elsŇĎsorban a lengyel és a szlovén piacnak köszönhetŇĎ. Utóbbi esetében 0,1 milliárd dollárról 12 hónap alatt 1,7 milliárd dollárra bŇĎvült a piac mérete.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció