A digitális textilnyomtatási technológiájának képességeit mutatta be az Epson

Az Epson a németországi Niederrhein Egyetem Iparművészeti szakán tanuló Evgenia Guliev textiltervét választotta ki, hogy azon keresztül mutassa be a digitális textilnyomtatási technológiájának képességeit és minőségét a Heimtextil kiállításon.

Az Epson a világon mindenhol szorosan együttműködik a textiltervezőkkel és felsőoktatási intézményekkel, hogy felfedezze a dekor- és divatiparban rejlő lehetőségeket. A vállalat ezért Franciaország, Németország, Olaszország és az Egyesült Királyság egyetemi hallgatói számára írt ki pályázatot, akik terveikkel elnyerhették a Design for Living 2017 díjat. A jelenleg mesterszakos Evgenia textiltervezést tanul és a zsűri az általa készített merész, kortárs dizájnt ítélte a legjobbnak. 

 

A Heimtextil kiállításra az Epson az Evgenia által tervezett mintát nyomtatta számos lakástextíliára és lakberendezési tárgyra, amihez a széles formátumú SureColor SC-F festékszublimációs és a Monna Lisa pigment alapú tintával dolgozó, direkt textilnyomtató készülékeket használta. A látogatók számára különböző tárgyakon, függönyökön, lámpákon, bútorokon, párnákon, edényeken és tapétákon köszönnek vissza a motívumok, amelyek mindegyikét az Epson digitális nyomtatóival készítették. Még maga a különleges kiadású Monna Lisa direkt textilnyomtató is – amely a kiállításon mutatkozott be először – Evgenia tervei szerinti megjelenést kapott.  

 

„Csodálatos érzés volt megnyerni ezt a díjat az Epsontól és nagyon hálás vagyok a lehetőségért, amivel bemutathattam a Heimtextil kiállításon, hogy hogyan lehet elkészíteni egy teljes, magas minőségű dekor kollekciót az Epson technológiájának felhasználásával” – mondta el Evgenia. ,,Napjainkban a digitális textilnyomtatás a dizájnerek nélkülözhetetlen eszköze, hiszen gyors, könnyen kezelhető, kedvező árú, és a tervezés minden szakaszában használható a kezdeti tesztfázistól a kissorozatú mintagyártásig, később pedig a teljes sorozatgyártásnál is. Az Epson megoldást kínál minden fázisra, így biztos lehetek benne, hogy a termékminőség állandó lesz.”

 

Regionális győztesek:

Az Epson Desing for Living 2017 díj regionális győztesei: Malek Ben Abdessalem Franciaországból, Athena Greta Barbieri Olaszországból és Ella Hunt az Egyesült Királyságból. A diákok mindegyike textiltervezéssel foglalkozik és a digitális gyártási technikákkal kísérletezik, az általuk készített mintákat pedig a kiállítás alatt párnahuzatokra, táskákra és kötényekre nyomtatják az asztali SureColor SC-F2000 direkt textil nyomtatóval. A fiatal dizájnerek mindegyike ösztöndíjban részesült, hogy finanszírozhassák további tanulmányaikat, ráadásul az általuk tervezett mintákat az Epson különböző textíliákra nyomtatja. 

 

Malek Ben Abdessalem a franciaországi Gobelins iskola diákja grafikai tervezést tanul és a szakma, a street art és a fotózás iránti elkötelezettsége tetten érhető ötletes terveiben, amelyek pólókon, magazinokban, zenei albumok borítóján, mobil alkalmazások és weboldalak felületén is visszaköszönnek. A svájci dizájn iskolák iránti érdeklődéséből fakadóan Malek terveit a tipográfia, a totemek, maszkok és az afrikai motívumok inspirálták. 

 

 

Athena Greta Barbieri a milánói IED Moda Lab egyetemen diplomázott, munkáit a mozi iránti szenvedélye ihlette és a „Boldogan élnek, míg meg nem halnak” típusú történetek mögött rejtőző kegyetlen valóságot tükrözik. Athena munkáival azt a kérdést feszegeti, hogy mit gondolunk, vajon mi történik egy 1950-es évekbeli háziasszonnyal, miután a gyerekei iskolába mentek, a férje pedig dolgozni?

 

 

Ella Hunt divat- és textiltervezést tanul a London College of Fashion iskolában. A pályázatra benyújtott tervét a ’60-as és ’70-es évek politikája, kultúrája és a szabadság inspirálta és mindezt egy mai modern csavarral is megfűszerezte. Ella célja, hogy a digitális technológiák előnyeit arra használja fel, hogy az általa tervezett dizájn a nyomtatásnak köszönhetően a textíliákon, tapétákon, valamint számos különböző anyagon megjelenhessen, hogy egyedi kiegészítők, dekor termékek és divatruházat születhessen. 

 

 

Giovanni Pizzamiglio, az Epson Europe Pro-Graphics üzletágának értékesítési vezetője elmondta: „Az Epson a digitális textilnyomtatási technológiákat kínáló gyártók élvonalába tartozik, és a Heimtextil kiállításon az érdeklődők a különböző nyomtatási megoldások kínálatával találkozhatnak, amelyek számos felhasználási területet fednek le és a produktivitás a belépő szintű, alacsony volumenű felhasználástól a nagy darabszámú, professzionális felhasználásig egyaránt fontos. A fiatal tervezőkkel való együttműködés nem csak minket ösztönöz, hanem az Epson technológiájában rejlő széleskörű lehetőségek bemutatásával és azzal, amit ezek a lehetőségek kínálnak számukra és az egész lakástextil-ipar számára, mi is inspiráljuk őket.”

 

További érdekességek az Epsonról a Hemtextil kiállításon a www.epson.eu/heimtextil oldalon olvashatók. 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció