Az egységes végpontkezelés segíti a hatékonyságot

A folyamatos technológiai változások korát éljük. Ami ma új, az a következŇĎ hónapban már elavultnak számíthat, miközben a felhasználók rengeteg szervezetnél szinte versenyeznek az új technológiák kipróbálásában. 

Új módszereket keresnek a munkavégzéshez, a csapatmunkához és a kommunikációhoz. Elmossák a határokat a különbözŇĎ eszközök között, és elvárják, hogy fennakadás nélkül válthassanak egyikrŇĎl a másikra, egyforma hatékonysággal használva mindegyiket. Ilyen feltételek mellett az IT-részlegek folyamatosan küzdenek a felügyeleti problémákkal, amire a Novell szakértŇĎi szerint az egységes végpontkezelés kínál megfelelŇĎ megoldást.

 

A folyamatos újítások világban egyre több informatikai szakember úgy érzi, hogy a jelenlegi eszköztárral élve nem tud lépést tartani a technológia fejlŇĎdésével. Az IT-részlegek ezért sokszor lemaradnak, és a változásokra inkább csak utólag tudnak reagálni ahelyett, hogy ŇĎk maguk idéznék elŇĎ azokat. A hétköznapokban számos különféle készüléket használunk: asztali PC-ket, laptopokat, okostelefonokat, tableteket vagy különféle IoT eszközöket. Amikor az alkalmazottak ezeket a vállalati infrastruktúrán belül veszik igénybe, azok egyszerŇĪ és hatékony kezelése komoly fejtörést okoz az informatikusoknak.

 

NövekvŇĎ eszközök, növekvŇĎ elvárások

Tulajdonságaiktól függŇĎen az egyes készülékeket különféle eszközökkel lehet felügyelni az IT-környezetben, amelyek azonban más-más szintŇĪ felügyeletet tesznek lehetŇĎvé. A rendszergazdáknak ezekkel az eszközökkel kell gondoskodniuk arról, hogy a készülékek és az azokon tárolt adatok biztonságban legyenek a külsŇĎ és belsŇĎ fenyegetésektŇĎl, az eszközök megfeleljenek a compliance elŇĎírásoknak, illetve a szervezet házirendjében foglaltaknak, és még a munkavégzést is maximálisan támogassák a megfelelŇĎ alkalmazásokkal. Az IT-részlegek ezt a rengeteg feladatot úgy tudják a legegyszerŇĪbben kezelni, ha egységes végpontkezelési megoldást (Unified Endpoint Management - UEM) vezetnek be.

 

 

Az UEM vajon mi?

Korábban a végpontkezelésre PC Life Cycle Management eszközöket használtak, a mobil eszközök terjedésével pedig ezek mellé elkezdték bevezetni az Enterprise Mobility Management (EMM), illetve Mobile Application Management (MAM) megoldásokat. Egy darabig ezek külön-külön léteztek, mindenféle átfedés nélkül, majd egy idŇĎ után a gyártók olyan termékekkel jelentkeztek, amelyekkel egyszerre kezelhetŇĎk az asztali és mobil eszközök. Ezek azonban még nem feltétlenül számítanak egységes végpontkezelési megoldásnak.

 

A Novell szakemberei szerint az egységes végpontkezelés alapfeltétele, hogy egyetlen megoldáson keresztül minden egyes eszközt ugyanolyan módon lehessen kezelni. Ha egy központi megoldással el lehet látni ezeket a feladatokat, akkor kevesebb oktatásra, hardveres és szoftveres erŇĎforrásra, illetve energiabefektetésre van szükség a felügyelethez. Ha pedig az összes eszközt egyszerre tudják menedzselni, az óriási mértékben növeli a hatékonyságot és egyszerŇĪsíti a felügyeletet. Az IT-szakemberek általában azt találják a leghasznosabbnak az UEM megoldásokban, hogy ugyanolyan módon kezelhetik vele az összes eszközt. Mivel napjainkban a vállalaton belül rendkívül sokféle készüléket használnak, a legfontosabb, hogy ugyanazokat az alapelveket és folyamatokat lehessen alkalmazni minden egyes eszköz esetében. Hiszen csak így csökkenthetŇĎk az általános bevezetési és karbantartási költségek, ami kulcsfontosságú a folyamatosan zsugorodó IT-költségvetések mellett.

 

A Novell szakértŇĎi ezeket a szempontokat figyelembe véve folyamatosan fejlesztik a vállalat végpontkezelési megoldását, amelybŇĎl nemrégiben jelent meg a legújabb kiadás, a ZENworks 2017. A csomag segítségével integráltan és egységesen menedzselhetŇĎ minden eszköz a vállalati infrastruktúrán belül, úgy az asztali gépek, mint az iOS, Android vagy ActiveSync mobil eszközök. A termék lehetŇĎvé teszi az informatikai szakemberek számára az összes felügyeleti feladat egyszerŇĪ kezelését, legyen szó akár levelezésrŇĎl, programok telepítésérŇĎl vagy éppen az Apple Volume Purchase Program keretein belül elérhetŇĎ alkalmazások kiosztásáról.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció