Mutasd a hangod! - Mobilalkalmazás hallássérülteknek

Hallássérülteknek fejleszt alkalmazást az a középiskolás csapat, amely első helyezést ért el az NN Biztosító és a Junior Achievement Magyarország Társadalmi Innovációs Versenyén.

Read The Voices néven fejleszt mobilalkalmazást hallássérülteknek az a középiskolásokból álló csapat, amely első lett az NN Biztosító és a Junior Achievement Magyarország együttműködésében megvalósított Társadalmi Innovációs Versenyen.

 

A BMSzC Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskola diákjainak az ötletet az a jelenség adta, hogy a jól halló tanulók és hallássérült tanulótársaik a mindennapos szóbeli kommunikáció során sokszor kényszerülnek magyarázkodásra, a folyamatos hangos-beszéd megértése pedig nehézségekbe ütközik. A mobiltelefonok technikai szintje pedig ma már lehetővé teszi, hogy a felhasználók valós időben érjék el a standard szöveg hangos kimondását, emellett a képernyőn megjelenő futó-szöveg, valamint rövid, videóra vett jeleléssel megjelenített mondatok lejátszása is lehetséges lesz az applikációval. A fejlesztő csapat diákjai szerint hiánypótló alkalmazásról van szó, amelyet a versenytől függetlenül is kifejlesztettek volna.

 

A Társadalmi Innovációs Verseny célja az volt, hogy a középiskolások az üzleti élet és a vállalkozások eszközeit használva adjanak választ az őket foglalkoztató társadalmi jelenségekre. A programnak köszönhetően a fiatalok megismerkedhettek a társadalmi vállalkozások fogalmával és saját környezetükben felmerülő társadalmi problémákra reflektálva alakították ki vállalkozási ötleteiket. Ebben az intenzív fejlesztési fázisban az NN Biztosító több mint húsz önkéntese dolgozott együtt a diákcsapatokkal és pedagógusaikkal. Végül a budapesti döntőben a 3 legjobb csapat mutatkozhatott be a szakmai zsűri előtt, melynek az NN Biztosító vezérigazgatója, Sztanó Imre volt az elnöke. A győztes csapat és felkészítő tanára az értékes nyereményeken túl képviselhetik hazánkat a program júniusi, nemzetközi döntőjében, ahol 12 ország nyertes csapatai mutathatják be ötletüket a szakmai zsűri előtt.

 

„A csapatok remek ötletekkel érkeztek és rengeteg munkát fektettek abba, hogy a legjobbak közé kerülhessenek. Külön öröm volt látni, hogy a fiatalok fontos társadalmi problémákra világítottak rá és az üzleti élet eszközeit használták arra, hogy jól működő, fenntartható megoldásokat adjanak a kihívásokra.” – mondta el Sztanó Imre a szakmai zsűri elnöke, az NN Biztosító vezérigazgatója .

  

„A Junioros programokon belül a vállalkozó szellem erősítése mindig is kiemelt szerepet kapott, ugyanakkor az a gondolat, hogy ezen a versenyen belül mindezt összeköthetjük a fiatalok társadalmi problémákra adott kreatív megoldásaival, új megvilágításba helyezi a vállalkozó szellemű oktatást: hiszen ezek a fiatalok képesek lesznek arra, hogy felnőtt életük során úgy váljanak önfenntartóvá, hogy közben választ adnak a körülöttük lévő társadalmi kihívásokra” – nyilatkozta M. Gergely Orsolya, a Junior Achievement Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció