Számítógépes szoftver segítségével mérték fel a Star Wars-univerzumot svájci kutatók

Egy új szoftvercsomag segítségével számszerűsítették a Star Wars-univerzumot egy svájci műegyetem, a lausanne-i ETH kutatói: eredményeik szerint 640 társadalomban több mint húszezer karakter alkotja a világhírű saga világát.

A filmek mellett a Star Wars történetét és világát könyvek és videójátékok szélesítik, további epizódokkal egészítik ki. A tanulmány elkészítéséhez Kirell Benzi és Pierre Vandergheynst, az EHT munkatársai kollégáikkal a Wookiepedia, a Star Wars Wikipedia több száz oldalának adatait elemezték.

A 294 bolygón élő húszezer karakter közül 7500 játszik fontos szerepet a történetben. A jók többen vannak, mint a gonoszok: 1367 jedi van 724 sith ellenében. A program a karakterek származását is felderítette, ennek eredményeképpen kiderült, hogy a tíz legnagyobb társadalomban meglepő a kiegyensúlyozatlanság: a Star Wars-galaxis 80 százaléka ember. A karaktereket elhelyezték a saga 36 ezer évet összefoglaló idővonalán is, illetve meghatározták az egyes karakterek egymáshoz fűződő kapcsolatát. 

Bár ezúttal fiktív világot fedezett fel, a tanulmány több puszta játéknál. Sokkal inkább a szoftvercsomag azon képességeit demonstrálja, hogy kivonatolja és elemezze online lexikonok digitális adatait. "A program szervezetlen internetes adattömegek összeköttetéseit térképezi fel" - emeli ki Benzi.

A szoftver olyan teljesítményt nyújt, amilyenre az ember nem képes. Nagyon pontos kritériumok alapján adatokat gyűjt, bizonyos adatpontok között kapcsolatokat hoz létre, kvantifikálja és interpretálja őket, valamint kiegészíti a hiányzó információkkal. A lehető legrövidebb idő alatt képes mindezt közérthető interaktív grafikán ábrázolni.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció