Mobilszolgáltatóban vásárolt többséget a BT

A British Telecom (BT) 12,5 milliárd font-sterlingért (16,74 milliárd euró) megvásárolta a Deutsche Telekom (DT) és az Orange leányvállalatát, az EE mobilszolgáltatót - jelentette be a BT és a DT közös közleményben.

A vételár 5,1 milliárd font értékű hányadát a BT saját részvényeivel fizeti ki a DT-nek, így 12 százalékos részesedéssel a Deutsche Telekom lesz a BT legnagyobb részvényese.

"A tranzakció lényegesen messzebb mutat annál, mint hogy létrejön Európa második legnagyobb nemzeti piacán a legnagyobb mobil- és vezetékes távközlési szolgáltató vállalat" - mondta Tim Höttges, a DT igazgatótanácsának az elnöke. A BT és a DT az üzlettel a jövőbeni szoros együttműködés alapjait veti meg - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy a DT egy tagot delegál a BT felügyelő bizottságába.

Nagy-Britanniában eddig is az EE volt a legnagyobb mobilszolgáltató, mivel a BT már jó egy évtizede kivonult a mobil üzletágból, megőrizte viszont piacvezető szerepét a vezetékes és a szélessávú internet szolgáltató üzletágban. Az EE átvételével a BT a piac élére került mind a mobil, mind a vezetékes üzletágban.

A brit mobiltelefon piacon kiélezett verseny dúl és erős a konszolidációs nyomás. Eladósorba került már a spanyol Telefónica brit leányvállalata, az O2 UK is. A spanyol tulajdonossal jelenleg a hongkongi Hutchison Whampoa folytat exkluzív tárgyalásokat a mobilszolgáltató megvásárlásáról. Becslések szerint a cég 9,25 milliárd font-sterlingért cserélhet gazdát. A Hutchison Whampoa a Three mobilszolgáltató tulajdonosaként már jelen van a brit piacon.

 
 
 

Kapcsolódó cikkek

 

Belépés

 

 

Regisztráció