Johannesnek nincs több kérdése

forrás: Prím Online, 2019. december 16. 20:42

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

A mobiltelefonokkal a Westel 450 indulásakor, a személyi számítógépekkel pedig még a BBS-korszakban (telefonos modemre épülő hírközpont, médiavonalon sok tekintetben az internet elődje) lépett frigyre, s az utóbit mindjárt a vírusok elleni harcba vetette be. E témakörben könyvet is írt (Szegedi Imrével közösen) Víruslélektan címmel. Az egyik legelső magyarországi hírportálnál az alapító főszerkesztő, Pósvári Sándor harcostársa volt, majd annak titokzatos halála után a portál – immár lassan negyedszázada – az ő főszerkesztésével üzemelt tovább. 

Eredeti tanult szakmája biológia- és kémia-szakos tanár, valamint marketingkommunikációs szaküzemgazdász, de viszonylag hamar végrehajtotta azt a pályamódosítást, amelynek köszönhetően informatikus, újságíró, majd informatikai igazságügyi szakértő lett.
 
Minden tekintetben az információszabadság híve volt, ostorozta azokat a korlátokat is, amiket az államok állítottak az információ és tudás áramlásának útjába, szabadalmakkal, szerzői jogvédelemmel. A sajtótájékoztatókon sokszor tett fel ilyen irányú kérdéseket, nehezen viselte a zárt szoftverrendszereknek a felhasználókra kényszerített akaratát, még az új funkciókat – az úgynevezett feature-öket – is gyanakvással fogadta, és minden esetben elvárta (erre kérdezett rá először), hogy azok kikapcsolhatók legyenek. A nagy cégek sajtósai nem mindig örültek, amikor a sajtótájékoztatókon felemelte a kezét, majd nehézkesen felállt, lepakolva a szatyrát benne a több mobiltelefonnal, és bemondta az ismert bevezetőt: „csak három rövid kérdésem lenne”...
 
Sok teherrel, nehézséggel kellett életében megbírkóznia, és ezért ő is nehéz, mondhatni különc ember volt, kevesen kerültek közel hozzá. Hirtelen kilépésével az életből azonban a távoli barátokban, az egykori kollégákban – így bennünk is - azok az emlékek törnek a felszínre, amelyek a távolságtartás ellenére is jóságát, nagy lelkét bizonyítják, így nemcsak azoknak hiányzik majd, akik az elmúlt évtizedekben vele voltak.
 
Talán még a kérdései is hiányozni fognak a cégeknek, akármilyen kellemetlenek is tudtak lenni... 
 
Kulcsszavak: nekrológ

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

A mesterséges intelligencia már érzékelhetően jelentős hatással bír az IT munkaerőpiacra is, így számos változást hozhat magával az idei évben. Bizonyos munkakörök továbbra is keresettek maradnak, összességében azonban csökkenő tendencia figyelhető meg az IT szakemberek foglalkoztatása iránt - a költségcsökkentés és az AI megjelenése átrendeződést hozhat a piacon.

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

A No Fluff Jobs nemzetközi állásportál immár negyedik alkalommal elemzi a magyar, a lengyel, a cseh, a holland és az ukrán technológiai szektorban dolgozó nők fizetését, szakterületeit és készségeit, ám ezúttal más megközelítésből vizsgálta e témát. Elsősorban azt mérte fel, mikor kezdődött a nők érdeklődése e terület iránt, és kaptak-e támogatást céljaik megvalósításához. Az elemzés kitér a nemek közötti megkülönböztetésekre és egyenlőtlenségekre is.

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

Dömping árakkal, a hirdetési felületek leuralásával, tömegesen lehetetlenítheti el a hazai webáruházak működését a kínai e-kereskedő platform, a Temu. A csata még nem dőlt el, sürgős cselekvésre van szükség, különben megsínyli a hazai e-kereskedelmi piac jelentős része – figyelmeztet Szabó László a Growww Digital digitális marketing szakértője.

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

Az egészségügyi területen az adatok hiánya és költségessége korlátozza az MI fejlődését, különösen a bőrbetegségek esetén. A magyar MI fejlesztő csapat, az AIP Labs azonban létrehozott egy olyan fejlett, generatív MI-t, amely nemcsak tanul a meglévő forrásokból, hanem új adatokat is képes létrehozni, megkerülve a drága és nehezen beszerezhető címkézett adatok problémáját. Így szintetikus képeket tudnak alkotni olyan ritka bőrbetegségekről is, amelyekről jelenleg kevés információ áll rendelkezésre.

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

A szezonnyitó Forma-1-es futam házigazdája, a Bahrain International Circuit (BIC) ma kiadott sajtóközleményében jelentette be, hogy a magyar Festipay készpénzmentes fizetés és integrált rendezvénymenedzsment szolgáltató cég által működtetett BIC PAY bevezetésével készpénzmentes fizetési rendszerre állnak át. 

2024. február 21. 16:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50